Category: Ekonomi
Ekonomi 03.05.19 | 08:57

Maqedoni, 1.9 milionë parapagues në telefoninë celulare

Numri i parapaguesve aktiv në telefoninë celulare në shtet në çerekun e fundit vitin e kaluar ka qenë 1.969.109. Është realizuar komunikacion prej 1.387.086.595 (miliardë) minuta, prej të cilave 1.198.245 minuta janë komunikacion prej parapaguesve të operatorit vendor gjatë roamingut jashtë...

Ekonomi 02.05.19 | 10:50

Samit i zonave të lira ekonomike evropiane në Shkup

Mbi 350 përfaqësues nga e mbarë bota pritet të marrin pjesë në Samitin e zonave të lira ekonomike evropiane, që në organizim të Drejtorisë për Zona Zhvillimore Teknologjiko-Industriale do të mbahet që sot deri më 4 maj në Shkup. Samiti organizohet në bashkëpunim me Organizatën e zonave...

Ekonomi 30.04.19 | 13:51

Përsëri rriten çmimet e derivateve të naftës në Maqedoni

Sipas vendimit të Komisionit Rregullator për Energjetikë, çmimi i EUROSUPER BS-95 rritet për 0.5 denarë për litër, ndërsa për një denarë shtrenjtohen EUROSUPER BS-98, EURODIZEL (D-E V) dhe vaji ekstra (EL-1). Çmimi i ri i EUROSUPER BS-95 është 72 denarë, i EUROSUPER BS-98 është 74...

Ekonomi 24.04.19 | 14:04

Qeveria me 60.000 euro do të marrë pjesë në Fondin për Ballkanin Perëndimor

 Qeveria vendosi ta rrisë pjesëmarrjen në Fondin për Ballkanin Perëndimor, duke filluar prej këtë vit, informon sot zëdhënësi qeveritar Mile Boshnjakovski. “E rritëm pjesëmarrjen financiare të vendit tonë në Fondin për Ballkanin Perëndimor, me idenë për realizim  më të mirë...

Ekonomi 19.04.19 | 11:36

Shporta minimale në muajin mars është 32.852 denarë

Për një familje katër anëtarëshe gjatë muajit mars i janë nevojitur minimum 32.852 denarë për t’i përmbushur nevojat themelore. Sipas shportës minimale që e përpunon Unioni i Sindikatave të Maqedonisë, më së shumti para nevojiten për ushqim, përkatësisht 13.798 denarë. Për pagesa...

Ekonomi 19.04.19 | 10:53

Bordi i drejtorëve të Bankës Botërore miratoi partneritetin katër vjeçar me Maqedoni

Bordi i drejtorëve të Bankës Botërore sot miratoi partneritetin katër vjeçar që ka për qëllim mbështetjen për zhvillim më të shpejtë të vendit tonë. Siç njoftoi ministri i Financave më herët, me këtë Maqedonia e Veriut ka në dispozicion 420 milionë euro. Strategjia, siç...

Ekonomi 17.04.19 | 11:00

Maqedoni, fillon pagesa e subvencioneve për duhanin

Agjencia për mbështetje financiare të bujqësisë dhe zhvillimit rural, dje ka paguar mbi 80 për qind nga shuma e përgjithshme e planifikuar për subvencionet për duhanin nga prodhimtaria e vitit të kaluar. Në llogaritë e 26.776 prodhuesve të duhanit janë lëshuar mb 27 milion euro. Siç informojnë...

Ekonomi 12.04.19 | 12:04

Jovanovska: Popullata në Maqedoni nuk dëshiron të punojë as nuk kërkon punë

Drejtorja e Agjencisë për punësim, Biljana Jovanovska, në koherencën e sotme deklaroi se pajtohet me qëndrimin e Bankës Botërore se popullata në Maqedoni nuk dëshiron të punojë dhe nuk kërkon punë. Jovanovska njoftoi se momentalisht të papunësuar në vend janë rreth 190.000 persona. “Ballafaqohemi...

Ekonomi 11.04.19 | 12:14

Për një familje mesatare në Maqedoni nevojiten të paktën 32.800 denarë

Shuma e sindikatës për shportën minimale, që e përllogariti Lidhja e Sindikatave për muajin mars është 32.852 denarë. Kjo është shuma që i nevojitet një familje katër anëtarshe për ta kaluar muajin. Sipas LSM-së rreth 13.800 denarë shkojnë për pije dhe ushqim, më pas vijojnë shpenzimet...

Ekonomi 10.04.19 | 11:49

FMN: Ekonomia e Maqedonisë së Veriut këtë vit do të rritet për 3 përqind

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) në raportin më të ri global, për Maqedoninë e Veriut ka parashikuar rritje prej 3 përqind të ekonomisë vendore gjatë këtij viti. Ndërsa për vitin e ardhshëm rritja e BPV në Maqedoninë e Veriut është 3.1 përqind, kurse deri në vitin 2024 do të arrijë...

Ekonomi 10.04.19 | 00:41

Po rriten harxhimet për jetesë në Maqedoninë e Veriut

Shpenzimet e jetës në muajin mars të vitit 2019, në krahasim me muajin paraprak shënojnë rritje prej 0.4 për qind, derisa çmimet me pakicë kanë mbetur të pandryshuara. Në krahasim me muajin mars të vitit të kaluar shpenzimet e jetës shënojnë rritje prej 1.4 për qind, ndërsa çmimet...

Ekonomi 09.04.19 | 10:43

Takim në MPJ-në greke për Grupin ndërkombëtar të ekspertëve për markat tregtare

Grupi ndërkombëtar i ekspertëve të aktivizohet sa më shpejtë e mundur, më së voni deri në mesin e majit, ka kërkuar ministrja alternative për Punë të Jashtme e Greqisë, Sia Anagnostopulu nga të pranishmit në takimin e sotëm në MPJ-në greke për grupin që duhet të formohet dhe të...

Ekonomi 05.04.19 | 10:54

Rënie e eksportit dhe rritje e importit në dy muajt e parë të vitit në Maqedoni

Vlera e përgjithshme e eksportit të mallrave nga Republika e Maqedonisë së Veriut, në periudhën janar – shkurt të këtij viti është 1.075.052.000 dollarë dhe shënon rënie prej një për qind në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit të kaluar. Vlera e mallrave të importuara, në...

Ekonomi 04.04.19 | 13:06

Maqedoni, për 20% do të ulet çmimi për kyçjen e energjisë elektrike

Për të paktën 20% do të ulet çmimi i kyçjes së energjisë elektrike për amvisëritë. Do të ketë edhe dhe ulje të çmimit për kyçje për konsumatorët e tjerë. Kjo do të thotë se nëse deri tani amvisëritë në Maqedoni paguanin rreth 500 euro për t’u kyçur, që tani do të paguajnë...

Ekonomi 03.04.19 | 15:19

Shpallet tenderi ndërkombëtarë për ndërtimin e elektranës fotovoltaike në Osllomej me fuqi prej 10 MW

Më 26 mars 2019, SHA. Elektranat e Maqedonisë së veriut, në bashkëpunim me Bankën Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, shpallën tender ndërkombëtar për ndërtimin e centralit fotovoltaik me kapacitet prej 10MW në kuadër të termoeletranës Oslomej në Kërçovë, më saktë në lokacionin...

Ekonomi 01.04.19 | 14:25

Qytetarët e Maqedonisë vitin e kaluar përmes internetit kanë shpenzuar 133.7 milionë euro

Qytetarët e Maqedonisë gjatë vitit të kaluar kanë shpenzuar 133.7 milionë euro përmes internetit, që është për 23.8 milionë euro ose 17.8 për qind më shumë në krahasim me vitin paraprak (2017). Qytetarët e Maqedonisë më shumë kanë blerë nga web-faqet e huaja, por është vërejtur...

Ekonomi 01.04.19 | 14:23

Rriten çmimet e derivateve të naftës në Maqedoninë e Veriut

Me vendim të Komisionit Rregullator për Energjetikë çmimet e derivateve të naftës nga mesnata e sotme do të shtrenjtohen. Sipas çmimeve të reja Eurosuper BS-95 do të shitet për 68.5 denarë për litër, Eurosuper BS-98 do ët shitet për 70.5 denarë për litër, ndërsa Eurodiseli do të...

Ekonomi 28.03.19 | 23:09

Zaev me apel për bankat ta zvogëlojnë interesin dhe provizionet, të lejojnë më shumë kredi

Kryeministri Zoran Zaev u bëri thirrje bankave të ndërmarrin vendime më të guximshme dhe të kontribuojnë  më shumë për përkrahje të ekonomisë dhe zhvillimit të tërësishëm. Të ndërmarrin hapa më të guximshëm edhe në pjesën e  rënies së interesit, zvogëlimin e provizioneve...

Ekonomi 28.03.19 | 15:26

Maqedoni, në qershor pritet strategjia e re për zhvillim të turizmit

Në qershor pritet Qeveria ta sjellë strategjinë e re për zhvillim të turizmit, ndërsa pastaj të fillojë procedura kuvendore, njoftoi sot ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi në seancën për pyetjet e deputetëve. Bëhet fjalë edhe për projektin më të ri të ligjit të ri për turizëm...

Ekonomi 28.03.19 | 10:25

Zgjedhja e menaxhereve më të suksesshme për vitin 2018

Zgjedhja e dhjetë grave më të suksesshme menaxhere do të mbahet sonte në Shkup. Agjencia “Marili” për të 23-ën herë me radhë do t’i ndajë shpërblimet për menaxheret më të suksesshme për vitin 2018. Këtë vit manifestimi po mbahet nën kryesimin e ministres së Mbrojtjes Radmilla...

Повеќе