Category: Ekonomi
Ekonomi 26.10.21 | 16:07

Qeveria e Maqedonisë thotë se qytetarët nuk duhet të kenë frikë nga kufizimet e energjisë

Qeveria kumtoi se në drejtim të sigurimit të qëndrueshmërisë së sistemit elektro energjetikë, prej sot në funksion vendoset edhe blloku i dytë i TEC Manastir, që do të thotë kombinati punon siç është paralajmëruar me dy blloqe. Nga Qeveria nënvizojnë se qytetarët nuk duhet të shqetësohen...

Ekonomi 22.10.21 | 16:17

Publikohet paga mesatare për muajin gusht në Maqedoni

Neto paga mesatare e paguar në muajin gusht të këtij viti ishte 28.642 denarë dhe është për 4 për qind më e lartë nga muaji i njëjtë i vitit të kaluar, kumtoi Enti shtetëror për statistikë. Rritja ka të bëjë, para së gjithash, në neto pagën mesatare më të lartët të paguar mujore...

Ekonomi 21.10.21 | 13:37

Lista e çmimeve të energjisë elektrike, ja ku renditet Maqedonia e Veriut

Sa kushton energjia elektrike? Sipas të dhënave të Eurostat-it, gjermanët paguajnë më së shtrenjti energjinë elektrike ne Bashkimin Evropian (0.32€/kWh). Ndërkaq në Ballkan, energjia elektrike më së liri kushton në Kosovë (0.06 €/kWh). Ndërkaq, në Maqedoninë e Veriut çmimi në euro...

Ekonomi 21.10.21 | 13:33

Banka Botërore: Rritja ekonomike e Maqedonisë së Veriut sivjet 4,6 për qind, inflacioni 2,4 për qind

Rritja e ekonomisë së Maqedonisë së Veriut sivjet do të jetë 4,6 për qind, ndërsa inflacioni 2,4 për qind, me tendencë që të stabilizohet, tregon Raporti më i ri i Bankës Botërore. Siç u tha në prezantimin e sotëm online edhe krahas rimëkëmbjes ekonomike ende ekzistojnë rreziqe,...

Ekonomi 20.10.21 | 22:41

Maqedoni, nga 1 dhjetori shtrenjtohen qeset plastike

Maqedonia e Veriut do të ndjekë shembujt e disa shteteve evropiane dhe nga 1 dhjetori do të ndalojë përdorimin e qeseve të plastikës për konsum vetjak dhe familjar mbajtjen e prodhimeve të ndryshme. Në fakt, ndalesa fillestare me ligj daton që prej nëntë vjetësh apo prej vitit 2012, mirëpo...

Ekonomi 18.10.21 | 12:31

Sërish rriten çmimet e derivateve të naftës në Maqedoni

Komisioni Rregullator i Energjetikës dhe i Shërbimeve të Ujit (KRRE), miratoi vendimin, me të cilin kryhet rritja e çmimeve të shitjes me pakicë të derivateve të naftës mesatarisht për 1,23 % në raport me vendimin e datës 12.10.2021. Në periudhën e kaluar shtatëditore të gjitha çmimet...

Ekonomi 16.10.21 | 17:27

A do të paguajnë qytetarët 15 denarë për një qese plastike?

Qeset që tani janë në dispozicion në tregje, edhe pse të deklaruara si të biodegradueshme, megjithatë janë ende larg kësaj. Nisma “Stop qeseve plastike” thotë se këto janë qese plastike të zakonshme me aditivë. Këto qese nuk lejohen të përdoren në vendin tonë, sepse do të vazhdojnë...

Ekonomi 13.10.21 | 10:07

Qytetarët për rritjen e çmimeve në Maqedoni: Janë të papërballueshme, pagat janë të ulëta

Paralajmërimet për rritjen e çmimit të energjisë elektrike, produkteve bazë, si dhe çmimet e reja të derivateve të naftës, kanë shqetësuar tej mase qytetarët e vendit. Qytetarët për TVM2 shprehen se rritja e çmimeve do të ndikojë shumë në xhepin e tyre, çmimet e larta nuk do të...

Ekonomi 12.10.21 | 13:01

Rritje e ndjeshme e çmimeve të derivateve të naftës në Maqedoni

Komisioni Rregullator i Energjetikës dhe i Shërbimeve të Ujit (KRRE), miratoi vendimin, me të cilin kryhet rritja e çmimeve të shitjes me pakicë të derivateve të naftës mesatarisht për 3,41 % në raport me vendimin e datës 4.10.2021. Në periudhën e kaluar shtatëditore të gjitha çmimet...

Ekonomi 12.10.21 | 10:09

Çmimet e energjisë elektrike në rajon, ku renditet Maqedonia e Veriut?

hqipëria dhe Mali i Zi janë dy shtetet që e kanë energjinë elektrike për familjarët, më të shtrenjtën në rajon, sipas tabelave të publikuara në faqen e Institutit Europian të Statistikave, Eurostat. Në fund të vitit 2019, një kilovat orë energji në Mal të Zi kushtonte 0.085 euro...

Ekonomi 07.10.21 | 16:09

Shpenzimet e jetesës në Maqedoni janë rritur për 3.7 përqind

Shpenzimet e jetës në shtator të këtij viti, në krahasim me shtatorin e vitit të kaluar shënon rritje prej 3,7 për qind, ndërsa të shitjes me pakicë prej 5,6 për qind. Sipas të dhënave të Entit shtetëror për statistikë, shpenzimet e jetës në shtator në krahasim me muajin paraprak...

Ekonomi 06.10.21 | 11:47

Qeveria e RMV-së, Oda Ekonomike dhe KRRE janë dakorduar për aktivitete të përbashkëta për rritjen e mundshme të çmimeve

Oda Ekonomike e Maqedonisë së Veriut ta sublimojë mendimin e kompanive, Komisionit Rregullator për Energjetikë t’i sanksionojë të gjithë furnizuesit të cilët pabazë, joprofesionalisht dhe pa rregull i anulojnë marrëveshjet e lidhura me kompanitë, ndërsa Qeveria të gjejë zgjidhje që...

Ekonomi 02.10.21 | 11:32

MF: Nënshkruhen anekset e Marrëveshjes me USAID-in për rritjen e komponentit grant për 3.5 milionë dollarë

SHBA-ja ofron përkrahje të konsiderueshme për Qeverinë e Republikës së Maqedonisë së Veriut në zbatimin e aktiviteteve që orientohen drejt rritjes ekonomike, stabilitetit dhe përforcimit të praktikave dhe institucioneve demokratike. Konfirmimi i kësaj janë dy amandamentet e nënshkruara...

Ekonomi 01.10.21 | 19:43

Çmimet globale të ushqimeve janë sot më të larta se kurrë më parë, pse?

Këtë muaj çmimet globale të ushqimeve u rritën me gati 33 për qind, në krahasim me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Kjo shifër raportohet nga Indeksi i përmuajshëm i Çmimeve të Ushqimit i Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO). Ai ka zbuluar...

Ekonomi 30.09.21 | 15:37

Maqedoni: Rritje prej 4.5 për qind e prodhimtarisë industriale në periudhën janar-gusht

Prodhimtaria industriale në gusht të këtij viti, në krahasim me gushtin e vitit të kaluar është zvogëluar për 1,4 për qind, ndërsa në periudhën janar-gusht të këtij viti në krahasim me periudhën e njejtë të vitit të kaluar shënon rritje për 4,5 për qind, publikoi sot Enti Shtetëror...

Ekonomi 27.09.21 | 10:49

Nga mesnata çmime të reja të derivateve të naftës

Komisioni Rregullator për Energjetikë (KRRE) gjatë ditës së sotme do të shpallë çmimet e reja të derivateve të naftës, të cilat do të jetë në fuqi deri të hënën e ardhshme. Javën e kaluar, me vendim të KRRE-së, çmimet e benzinës Euro-Super-95 dhe Euro-Super-98 nuk ndryshuan, derisa...

Ekonomi 23.09.21 | 21:35

Shahpanska: Pensionet do të rriten, pensioni më i ulët do të jetë 10.700 denarë

Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jagoda Shahpanska paralajmëroi rritje të pensioneve dhe se kjo është rezultat i reformës pensionale. Sipas saj, gjendja financiare e Fondit për Sigurim Invalidor dhe Pensional është stabil dhe se me rritjen e BPV-së që sipas analizave pritet të jetë...

Ekonomi 22.09.21 | 08:57

Maqedoni, nga 1 tetori anulohet brenga e kamatave të majme

Problemet e qytetarëve jo vetëm me borxhet e vjetra, por edhe harxhimet shpesh të larta të përmbarimit, si rezultat i ekzistimit të kamatave që janë rritur për disa vite për shkak se ato nuk rrjedhin prej datës kur është sjellë vendimi, por prej ditës kur borxhi ka arritur për pagesë,...

Ekonomi 21.09.21 | 14:58

Paga mesatare për muajin korrik ishte 28.540 denarë

Paga mesatare e paguar neto për punonjës në korrik të këtij viti arriti në 28.540 denarë dhe është për 4.8 përqind më e lartë se i njëjti muaj vitin e kaluar, njoftojnë nga Enti Shtetëror i Statistikave. Rritja është kryesisht për shkak të rritjes së pagës mesatare mujore të paguar...

Ekonomi 20.09.21 | 10:37

Mbledhje e KRRE-së, nga mesnata çmime të reja të derivateve

Komisioni Rregullator për Energjetikë (KRRE) sot duhet të publikoj çmimet e reja të derivateve të naftës të cilat do të hyjnë në fuqi nga mesnata dhe do të zgjasin deri të hënën e ardhshme. Javën e kaluar me vendim të KRRE-së benzina Euro Super BS-95 dhe Euro Super BS-98 u shtrenjtuan...

Повеќе