Byreku është një ushqim tradicional i vendeve të Ballkanit, përfshirë Shqipërinë. Byreku është huazuar nga recetat e Perandorisë Osmane dhe variante të ngjashme ose të ndryshme të tij mund të gjenden në çdo cep të këtij rajoni.

Racionet: 4 ose 5

  • 3 filxhanë çaji miell,
  • 2 kokrra vezë
  • 1 pako gjalpë ose vaj ulliri
  • ¾ liter qumësht
  • 1 filxhan çaji niseshte
  • pak kripë

Udhëzimet

Si fillim duhen përgatitur petët e byrekut. Në ditët e sotme mund të përdorni edhe petë të gatshme, por e mira e të mirave është që petët t’i përgatisni vetë.

Hidheni miellin e situr në një tepsi.Hapni një vrimë në mes të tij dhe hidhni ujë me pak kripë.

Përzierjen e brumit fillojeni nga mesi, duke kombinuar ujin me miellin. Brumin punojeni me duar për 8-10 minuta.