Nga viti i ri akademik 2023/2024 do të funksionojë sërish lektorati i gjuhës maqedonase në Fakultetin e Gjuhëve të Huaja të Universitetit të Tiranës.

Lajmin e ka bërë të ditur kryetari i shoqatës maqedonase “Ilinden”-Tiranë, Nikolla Gjurgjaj. – Kjo është një ditë historike për ne maqedonasit në Republikën e Shqipërisë.

Ndjej gëzim dhe kënaqësi të madhe t’ju informoj se morëm përgjigje pozitive për kërkesën e paraqitur nga shoqata maqedonase “Ilinden”-Tiranë për riaktivizimin e leksionit të gjuhës maqedonase në Fakultetin e Gjuhëve të Huaja në Universitetin e Tiranës.

Në përgjigjen e kërkesës së nënshkruar nga dekania Esmeralda Kromida, thuhet se Fakulteti vlerëson pozitivisht përfshirjen e gjuhëve nga rajoni, përfshirë edhe maqedonishten, në veprimtarinë e tij.

Në këtë kuadër z. Gjurgjaj, ju njoftojmë se është marrë vendim që nga ky vit akademik të rihapet lektorati në gjuhën maqedonase.

Kjo me kërkesë të shoqatës dhe komunikimit me kolegët nga Universiteti Shën Kirili dhe Metodi”-Shkup. Nga pikëpamja institucionale janë ndërmarrë të gjitha veprimet e nevojshme, thuhet në përgjigje.

Lektorati, e cila ka funksionuar deri para dhjetë vitesh, sipas Gjurgjaj, ka pasur nga 30 studentë dhe interesimi ka qenë shumë më i madh.

Presim interes të madh edhe tani. Them se kjo është e një rëndësie të madhe për maqedonasit në Shqipëri dhe në të njëjtën kohë është e dobishme që shoqëria shqiptare të njohë gjuhën, letërsinë dhe kulturën maqedonase, vlerëson ai.

Sipas tij, ky ligjëratë do të ishte vendimtar për avancimin e lidhjeve kulturore ndërmjet dy kombeve dhe dy vendeve, për zhvillimin e marrëdhënieve të mira fqinjësore dhe për ndërtimin e urave të reja të bashkëpunimit ndërmjet mjedisit shkencor akademik maqedonas dhe atij shqiptar.

Ai shpreh mirënjohje të madhe për Universitetin “Shën Kirili dhe Metodi” në Shkup dhe Seminarin Ndërkombëtar për Gjuhë, Letërsi dhe Kulturë Maqedonase, mbështetjen e drejtoreshës Vesna Mojsova – Çepishevska, si dhe për dekanin e Fakultetit të Gjuhëve të Huaja, Esmeralda Kromida.