Të jesh i gatshëm të falësh nuk është thjesht një akt dashurie, force dhe guximi. Është mbi të gjitha një mënyrë për të hequr qafe dhimbjen. Lironi shpirtin nga zemërimi dhe pakënaqësia.

“Të falësh do të thotë të lëshosh një të burgosur dhe të zbulosh se je i burgosur”. (Lewis B. Smedes)

Po, sepse kushdo që ka ndjerë dhembjen e tradhtisë, mashtrimit dhe veprës penale në vetvete e di se falja është një akt i çlirimit të thellë. Mbajtja e zemërimit, e pakënaqësisë, e meditimit të hakmarrjes nuk është mënyra më e mirë për të pastruar personin që është dëmtuar. Dhe kjo nuk sjell lehtësim. Përkundrazi. Është rruga për të vazhduar të jetosh në një gjendje negativiteti, në një kep gri dhe pa dritë. Falja në vend të kësaj, hap portat dhe zbulon disponimin të aftë për të eliminuar dhimbjet.

Le të shohim së bashku 5 mënyra për të falur dhe për të hequr qafe dhimbjen:

Falja është një vendim individual

Vendimi i parë dhe më i rëndësishëm është ai që zhvillohet me veten, sepse falja do të thotë së pari pranim. Domethënë, të jeni të vetëdijshëm se jeta gjithashtu paraqet situata të dhimbjes, të gabimit dhe se çdo hap i marrë në drejtim të faljes është një hap përpara. Qëndrimi në emocionet negative na pengon të lirohemi nga dhimbja, të shkojmë më tej dhe të bëhemi më të fortë.

Hiq mendimet negative

Për të patur sukses në këtë vendim delikat, pika e kthesës është a Braktisni egon tuaj dhe lini mënjanë thirrjet e zemërimit, vullnetin për t’u hakmarrë. Sepse ky është kuptimi i faljes. Të falësh do të thotë të vësh zemrën para syve të dikujt. Dhe shpirtin e dikujt para racionalitetit.

Zhvilloni ndjenja pozitive

Martin Luther King ka thënë: “Errësira nuk mund ta dëbojë errësirën; vetëm drita mund ta bëjë këtë. Urrejtja nuk mund të dëbojë urrejtjen; Vetëm dashuria mund ta bëjë këtë.”

Falja jo vetëm që ju lejon të lironi veten nga dhimbja, por të sillni më shumë pozitivitet dhe më shumë dritë në jetën tuaj. Vazhdimi i marrjes së mendimeve negative mban ndjenja armiqësore, nuk lejon që emocionet e zemrës ta shohin sërish dritën. Liria e vërtetë nuk do të arrihet kurrë nëse burgoseni brenda së keqes.

Përqendrohuni në aspektet më të mira të vetes tuaj

“Falja nuk ndryshon të kaluarën, por sigurisht që zgjeron të ardhmen”. (Paul Boese)

Ne jetojmë të zhytur në dhimbje, padrejtësi dhe abuzime. Prandaj, falja bëhet një vendim që kërkon aftësinë për t’u përqendruar. Të falësh është aftësia e mendjes për të folur me zemrën, për të përqendruar gjithë energjinë për të përmirësuar vetveten. Falja do të thotë të çlirohesh nga dhimbja, por edhe të ndriçosh pjesën më të mirë të vetes dhe botës. Do të thotë lirimi i shpirtit nga fuqia e atyre që e lëndojnë atë.

Mos kërkoni kurrë përsosmëri

Së fundi, falja është një akt i përulësisë dhe tregon aftësinë për të mos pretenduar se gjithçka është e përsosur. Kjo do të thotë të ofrosh një shans të dytë, duke mos mbetur i burgosur në logjikën e përsosjes. Të gabosh do të thotë të përpiqesh, të falësh në këtë rast, do të thotë të njohësh përpjekjen dhe të shpërblesh ata që e bëjnë.

“Falja liron shpirtin, heq frikën. Kjo është arsyeja pse falja është një armë e fuqishme”. (Nelson Mandela)

Kur vepra është shumë e madhe, plaga është shumë e dhimbshme, zhgënjimi është tepër i ndezur dhe tradhtia është shumë e vogël, fal. Sepse nëse ata që ju shkaktuan vuajtje nuk e meritojnë atë, ju e meritoni. Shpirti juaj e meriton atë, pasi më në fund është i lirë nga zemërimi dhe pakënaqësia, ai vazhdon përsëri rrugën e tij në dritë.