Kur vjen puna te humbja e peshës, terma të tilla si “kalori të pakta”, “zero kalori” dhe “prerja e kalorive” janë hedhur rreth gjithë kohës. Shpesh mund të gjeni veten duke menduar, sa kalori duhet të hani një ditë. Përkundër asaj që shoqëria mund të ju tregojë, ju nuk dëshironi të shkoni jashtë bordit me uljen e kalorive. Në fakt, prerja e kalorive mund të mos ju ndihmojë të humbni peshën fare.

“Kaloritë janë një njësi e energjisë”, thotë  trsajneri Alex Robles. “Ato shërbejnë si lëndë djegëse për të lejuar trupin tuaj të kryejë të gjitha funksionet e tij të nevojshme.

Kjo përfshin lëvizje të tilla si ecja, drejtimi dhe ushqimet dhe funksionet automatike si frymëmarrja, tretja e ushqimit dhe qarkullimi i gjakut. Pothuajse çdo gjë që e ngrënshme përmban një numër të caktuar të kalorive “.

Kalorive vijnë nga yndyra, karbohidratet dhe proteina. Çdo kalori që trupi juaj nuk e përdor, ruhen si yndyrë dhe kthehen në energji nëse është e nevojshme, edhe pse kjo është e rrallë pasi shumica prej nesh vazhdimisht konsumojnë kalori, sipas Susan Besser, e Qendrës Mjekësore Mercy.

Pra, sa kalori duhet të hani një ditë? Sa kalori keni nevojë? Ka një formulë për ta gjetur atë. Gjetja se sa kalori duhet të hani një ditë varet nga niveli juaj i aktivitetit. Sipas Besser, një aktivitet mesatare ka nevojë për rreth 2.000 kalori në ditë. Nëse jeni duke u përpjekur të humbni peshë, duhet të shkurtoni 500 kalori. Por ka një metodë të saktë për të kuptuar se sa kalori ju duhet të hani në një ditë. Norma juaj metabolike  duhet të jetë në gjendje t’i përgjigjet pyetjes se sa kalorive ju nevojiten.

Ekuacioni per te llogaritur BMR:

FEMRAT
10-17 vjeçBMR=13.4xPESHA+692
18-29vjeçBMR=14.8xPESHA+487
30-69 vjeç BMR = 8.3 x PESHA + 846

MESHKUJT
10-17 vjeçBMR=17.7xPESHA+657
18-29vjeçBMR=15.1xPESHA+692
30-69 vjeç BMR = 11.5 x PESHA + 873

Shembull: NJë femer 40 vjeçare që peshon 80kg BMR =8.3x80kg+846
BMR = 1510 KALORI NE DITE