Konsumimi i rregullt i ushqimeve të skuqura, veçanërisht pulës së skuqur dhe peshkut të skuqur, lidhet me një rrezik të shtuar të vdekjes së hershme tek gratë, sidomos ato të moshës 50 deri në 65 vjeç, sipas një studimi të ri shkencor amerikan.

Studiuesit, të udhëhequr nga profesori asistent Wei Bao i Departamentit të Epidemiologjisë të Kolegjit të Shëndetit Publik të Universitetit të Iowa-s, i cili botoi në British Medical Journal (BMJ), analizuan të dhënat për gati 107,000 gra të moshës 50 deri në 79 vjeç, prej të cilave 31,600 vdiqën gjatë studimit.

U zbulua se ata që hanin një ose më shumë porcione pulë të skuqur në ditë kishin mesatarisht 13% rrezik më të madh të vdekjes nga çdo shkak, dhe në veçanti një rrezik 12% më të madh të vdekjes nga shkaqe kardiovaskulare, krahasuar me ata që nuk kishin hani fare pulë të skuqur.

Ata që hanin të paktën një porcion peshk të skuqur ose ushqim deti çdo ditë kishin një rrezik 7% më të madh të vdekjes nga çdo shkak dhe në veçanti një rrezik 13% më të madh të vdekjes nga një shkak kardiovaskular.

Studimi nuk u gjet asnjë lidhje midis konsumimit të rregullt të ushqimeve të skuqura dhe rritjes së rrezikut të vdekjes nga kanceri.

Gratë që konsumonin më shumë ushqime të skuqura prireshin të ishin më të reja, më pak të arsimuara, me të ardhura më të ulëta, duhanpirëse, ushtroheshin më pak dhe përgjithësisht hanin më shumë në mënyrë jo të shëndetshme.

Studimet e mëparshme kanë lidhur shumë ushqime të skuqura me një rrezik më të lartë të diabetit të tipit 2 dhe sëmundjeve të zemrës. Pas gjetjeve të reja, studiuesit këshilluan konsumimin e ushqimeve të skuqura me moderim.