Google ka njoftuar se ka shtuar 110 gjuhë të rrezikuara në shërbimin e saj Google Translate, duke përfshirë dialektin sicilian të italishtes, rome dhe bretonisht.

Rreth një e katërta e gjuhëve të shtuara janë nga Afrika, dhe të 110 gjuhët e shtuara përdoren nga rreth 614 milionë njerëz.

Gjuhët rajonale nga Franca, duke përfshirë bretonishten, të folur në Brittany dhe oksitane, të folura në jug të Francës, u renditën në listë.

Gjithashtu janë shtuar edhe dialektet siciliane dhe veneciane të gjuhës italiane, si dhe gjuha laponeze veriore e folur në pjesët veriore të Skandinavisë.

Është shtuar gjuha rome, e cila ka shumë dialekte dhe përdoret nga rreth 4.6 milionë njerëz në Evropë, raporton euronews.com.

Gjithashtu në listë është edhe manx, gjuha e folur e Ishullit të Manit, e cila pothuajse u zhduk pasi personi i fundit që e foli fillimisht vdiq në 1974.

Siç u tha, përkthimi i këtyre gjuhëve devijon nga ai klasik, kështu që Google përdor inteligjencën artificiale (AI) që ka nevojë për shumë të dhëna në formën e teksteve nga librat ose artikujt. Megjithatë, kur bëhet fjalë për gjuhë të rralla, nuk ka shumë burime të tilla.

Në vitin 2022, Google njoftoi se qëllimi i tij afatgjatë është të ndërtojë një model të AI që mbështet 1000 gjuhët më të përdorura.