Ligji Evropian i Çipeve hyri në fuqi sot, duke vendosur një grup masash gjithëpërfshirëse që synojnë garantimin e sigurisë së furnizimit, përshtatshmërisë dhe udhëheqjes teknologjike të BE-së në sektorin e teknologjive dhe aplikacioneve gjysmëpërçuese.

Gjysmëpërçuesit janë përbërësit bazë të pajisjeve dixhitale dhe të dixhitalizuara. Nga telefonat inteligjentë dhe makinat, përmes aplikacioneve dhe pajisjeve për kujdesin shëndetësor, energjinë, mbrojtjen, komunikimin dhe automatizimin industrial, gjysmëpërçuesit janë në thelb të ekonomisë moderne dixhitale, por ata janë gjithashtu në qendër të interesave të forta gjeostrategjike dhe garës globale të teknologjisë. thuhet në njoftimin e Komisionit Evropian me rastin e hyrjes në fuqi të Ligjit.

Siç njofton reporteri special i MIA-s nga Brukseli, Komisioni Evropian pret që Ligji i Çipeve të rrisë prodhimin e tyre në Union, të stimulojë krijimin e një ekosistemi të dizajnuar evropian dhe të inkurajojë rritjen e inovacioneve.

Nëpërmjet Ligjit Evropian për Çipat, Bashkimi Evropian synon të arrijë qëllimin e tij për të dyfishuar pjesën e tij aktuale të tregut global në 20 për qind deri në vitin 2030, shtohet deklarata.

Tre objektivat kryesore të ligjit janë forcimi i lidershipit teknologjik evropian në këtë sektor, inkurajimi i investimeve publike dhe private në objektet e prodhimit të çipeve dhe krijimi i një mekanizmi për koordinimin dhe monitorimin e ofertës, kërkesës dhe parashikimin e mungesave në ofertën e gjysmëpërçuesve.

Krijimi i një strategjie të përbashkët evropiane për sektorin e prodhimit të çipave u njoftua nga Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen në fjalimin e saj për Gjendjen e Bashkimit para eurodeputetëve në vitin 2021.

Vitin e kaluar, në shkurt 2022, Komisioni publikoi draft tekstin e ligjit evropian për çipat, për të cilin u dakordësua Parlamenti Evropian dhe Këshilli i BE-së, përkatësisht shtetet anëtare, në prill të këtij viti.