Stojan Andov, kryetari i parë i Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së pavarur dhe sovrane, ka vdekur në moshën 89-vjeçare.

Andov u lind në Kavadar më 30 nëntor 1935. Shkollën fillore dhe gjimnazin e kreu në vendlindje, kurse Fakultetin Ekonomik në Shkup dhe magjistraturën në Fakultetin e Shkencave Politike në Beograd në vitin 1972.

Ai ishte nënkryetar i Këshillit Ekzekutiv Republikan, anëtar i delegacionit maqedonas në Kuvendin e republikave dhe krahinave dhe anëtar i qeverisë federale për tre mandate, ku roli i tij si negociator në kontaktet e ish-Jugosllavisë me shënohen ekspertët e EEC (1971-1987);

Ai konsiderohej si njohës dhe njohës i shquar i çështjeve ekonomike, si dhe një politikan i orientuar drejt ekonomisë së tregut. Ka qenë ambasador i ish-Jugosllavisë në Irak (1987-1991).

Ai është themelues i Partisë Liberale të Maqedonisë dhe si kryetar i saj ka udhëhequr Partinë Liberale deri në shkrirjen me ish-PD-në në vitin 1997, kur u bë kryetar i Këshillit të subjektit politik të sapoformuar.

Pas rimëkëmbjes së Partisë Liberale të Maqedonisë, u zgjodh anëtar i Komitetit Ekzekutiv të saj;

Ai u zgjodh nënkryetar i Internacionales Liberale.

Në zgjedhjet e para shumëpartiake të vitit 1990 u zgjodh deputet në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë dhe kryetar i Kuvendit në janar të vitit 1991. Në zgjedhjet e dyta shumëpartiake të vitit 1994 përsëri u zgjodh deputet në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë dhe kryetar i Kuvendit – detyrë të cilën e mbajti deri në mars të vitit 1996;

Është zgjedhur deputet në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë në zgjedhjet e fundit (1998);

Si deputet është kryetar i Komisionit për politikë monetare dhe kreditore dhe bankare të Kuvendit të Republikës së Maqedonisë;

Ai ishte kandidat për president të Republikës së Maqedonisë në zgjedhjet presidenciale të vitit 1999. Pas rinovimit të Partisë Liberale në vitin 1999, ai u zgjodh kryetar i saj.

Andov ka qenë autor i disa librave në fushën e sistemit ekonomiko-politik, si dhe në fushën e letërsisë.