Zëvendës shefi i Delegacionit të Bashkimit Evropian, Ben Nupnau dhe kryetari i Komunës së Resnjës, Jovan Tozievskina, do të fillojnë sot aksionin e parë “EUBeachCleanup” në liqenin e Prespës, aksion i organizuar në Maqedoni.

Aksioni i pastrimit është një iniciativë e përvjetshme globale dhe këtë vit do të organizohet në plazhin e Slivnicës përmes rrjetit të ambasadorëve të rinj evropianë “We Balkans” të financuar nga BE-ja.

“Këtë vit bregun e Liqenit të Prespës do ta pastrojnë 20 ambasadorë të rinj evropianë nga Ballkani Perëndimor, të cilët do t’i bashkohen bashkëmoshatarëve të tyre maqedonas për të pastruar plazhin e Slivnicës. Ky është viti i tretë që ambasadorë të rinj evropianë nga rajoni do të marrin pjesë në veprimtarinë e organizuar përmes projektit “We Balkans” të financuar nga BE-ja. Ky aktivitet komunitar, i mbështetur nga Delegacioni i Bashkimit Evropian, Jurop Haus, si dhe komuna e Resnjës do të inkurajojë njerëzit që të pastrojnë plazhet e Liqenit të Prespës nga mbeturinat që i shqetësojnë”, thuhet në njoftimin e Delegacionit të BE-së në Shkup.

Nisma e BE-së për pastrimin e plazhit zhvillohet globalisht çdo 3 javë nga shtatori. “EUBeachCleanup” është një fushatë e organizuar nga Komisioni Evropian me EEAS dhe Kombet e Bashkuara. Ai zhvillohet në të gjitha llojet e vijave bregdetare, me qëllimin përfundimtar të ndërgjegjësimit për sfidat e mbeturinave detare dhe mbetjeve plastike.

Vlerësohet se deri në vitin 2040, sasia e mbetjeve plastike në oqeane do të arrijë në 37 milionë tonë në vit. Ndotja nga plastika, sipas deklaratës së Delegacionit të Bashkimit Evropian në Shkup, është problem i madh në ditët e sotme, prandaj edhe veprimet e vogla mund të bëjnë ndryshim të madh. Çdo shishe, çdo kashtë, çdo mbetje që pastrohet mund të kontribuojë në një planet më të pastër dhe më të shëndetshëm.