Stambolli, një metropol kakofon që shtrihet në Lindje dhe Perëndim, është shtëpia e më shumë se 3,000 xhamive. Një prej tyre, është Aja Sofia, është atraksioni yll i qytetit. Ajo filloi të jetë si një kishë e krishterë, u shndërrua në një xhami në vitin 1453, në një muze në vitin 1935 dhe më pas në një xhami sërish më 2020-në.

Deri këtë javë, hyrja në ndërtesën fetare të mbuluar me mozaik ishte falas. Tani, autoritetet kanë vendosur një tarifë prej 25 euro për të ndihmuar në financimin e konservimit të saj. Ndërsa Xhamia e Aja Sofisë, një mikrokozmos i historisë së qytetit, duhet të jetë ende në itinerarin tuaj të udhëtimit, tarifa e re mund të jetë motivim për të eksploruar disa nga xhamitë më pak të vizituara të Stambollit.

Qasja në Xhaminë e Aja Sofisë është paksa zhgënjyese: barrikada të rënda anti-terroriste dhe skanerë sigurie errësojnë pamjen e ndërtesës ndërsa radhë e hyrjes është goxha e gjatë.

Por koha e marrë për të pritur mund të shpenzohet mirë për të kaluar në epokat e historisë së strukturës. Kur Perandori Konstandinopoji e bëri Stambollin (më pas u pagëzua Kostandinopojë) kryeqytetin e tij bizantin në vitin 330 pas Krishtit, ai solli me vete krishterimin.

Kisha e parë e perandorit dhe një kishë e dytë në vend u shkatërruan, por kisha e tretë që daton nga viti 537 pas Krishtit është baza e asaj që mbetet sot.

Me pushtimin osman të qytetit në vitin 1453, kisha orthodokse u shndërrua nga Sulltan Mehmeti II në një xhami me ndryshime kryesisht sipërfaqësore.

Struktura thelbësore – një hapësirë e madhe qendrore me kube e rrethuar nga gjysmë kube – u ruajt. Ajo u bë një paradigmë arkitekturore e imituar në xhamitë osmane për një mijëvjeçar më pas.