Sheqeri i lartë i gjakut, i njohur gjithashtu si hiperglicemia, zakonisht lidhet me diabetin dhe para-diabetin (ku sheqeri në gjak është i lartë, por jo aq i lartë sa të etiketohet si diabeti) dhe nëse nuk trajtohet, mund të shfaqen probleme serioze shëndetësore.
“Nëse sheqeri në gjak është shumë i ulët, mund t’ju duhet të rrisni burimet e glukozës në dietën tuaj ose mund të ketë një arsye pse trupi juaj ka nevojë për më shumë energji. “Nëse sheqeri në gjak është shumë i lartë, mund t’ju duhet të reduktoni burimet e sheqerit në dietën tuaj, ose mund të ketë një problem, siç është rezistenca ndaj insulinës, që e pengon trupin tuaj të përdorë glukozën për energji,” thotë Shawn Marchese, një. mjek i licencuar, infermier në Qendrën Mesothelioma, i cili ka mbi 15 vjet përvojë të drejtpërdrejtë të kujdesit ndaj pacientit dhe prova të shumta klinike onkologjike nën brezin e tij.
Me ndihmën e këtyre 5 mënyrave mund të rregulloni sheqerin në gjak.
“Për shkak se trupi juaj përdor glukozën për energji, stërvitja e rregullt është një nga mënyrat më të mira për të mbajtur nivele të shëndetshme të sheqerit në gjak”, thotë Marchese.
Aktivitete të tilla si ecja, ngritja e peshave, çiklizmi ose noti përdorin sheqerin në gjak për të gjeneruar energjinë e nevojshme për kontraktimet e muskujve. Këto aktivitete e bëjnë trupin tuaj më të ndjeshëm ndaj insulinës dhe ndihmojnë më tej me kontrollin e peshës, gjë që mund të mbajë në mënyrë të ngjashme sheqerin në gjak të qëndrueshëm.
“Fibrat ngadalësojnë shkallën e përthithjes së sheqerit dhe tretjen e karbohidrateve. Kjo zvogëlon rrezikun e një rritje të papritur të sheqerit në gjak pas një vakt. Rritja graduale e sheqerit në gjak i lejon trupit tuaj më shumë kohë për t’iu përgjigjur insulinës. Domethënë, vetëm forma e tretshme e fibrave ndikon pozitivisht në menaxhimin e sheqerit në gjak”, pohon eksperti.
Ju mund të rrisni marrjen e fibrave të tretshme dhe të përmirësoni menaxhimin e sheqerit në gjak duke ngrënë më shumë fruta, perime, bishtajore dhe drithëra. Rekomandimi ditor për fibra është rreth 14 gram për 1000 kalori.
“Vaktet e mëdha priren të shkaktojnë rritje të sheqerit në gjak”, thotë Marchese.
Gjithashtu mund ta bëjë më të vështirë për trupin tuaj të rregullojë nivelet e sheqerit në gjak pas një vakti. Pjesët më të vogla promovojnë gjithashtu një peshë të shëndetshme dhe reduktojnë rrezikun e diabetit të tipit 2. Mund të siguroheni që të hani më pak duke matur ose peshuar përbërësit kur gatuani në shtëpi, duke përdorur pjata më të vogla ose duke ngrënë më ngadalë. Provoni të shtoni ushqime të shëndetshme midis vakteve nëse jeni të uritur.
“Karbohidratet ndikojnë në sheqerin në gjak më shumë se shumica e ushqimeve të tjera dhe mund të ulin efektivitetin e insulinës. Ngrënia e shumë karbohidrateve e përmbyt gjakun tuaj me nivele të larta të glukozës dhe mund të kufizojë aftësinë e trupit tuaj për t’u rikuperuar në nivele të shëndetshme të sheqerit në gjak. “Përmbajtja e ulët e karbohidrateve zvogëlon rrezikun e rritjes së sheqerit në gjak dhe rezistencës ndaj insulinës, duke reduktuar kështu rrezikun e diabetit të tipit 2”, thotë Marchese.
Shmangni bukën e përpunuar ose të rafinuar, niseshtenë dhe makaronat dhe jepni përparësi drithërave në dietën tuaj.
Probiotikët janë ushqime që nxisin rritjen e baktereve të shëndetshme në sistemin tretës. Këto ushqime përmirësojnë gjithashtu rregullimin e sheqerit në gjak dhe mund të ulin HbA1c, një tregues i rezistencës ndaj insulinës dhe prediabetit.
“Kërkoni mënyra për të shtuar ushqime të pasura me probiotikë në dietën tuaj përmes disa kosit, djathrave dhe lakër turshi”, përfundon Marchese.
Comments are closed for this post.