Xhamia e Gjin Aleksit është një xhami, dhe është monument i trashëgimisë kulturore në fshatin Rusan – Delvine. Kjo xhami historike është ndërtuar në Shek. XVI, mbi rrenojat e një kishe bizantine.

Në oborrin e vet gjenden si një kishe ashtu dhe një teqe. Ky monument kulture është i llojit “Arkitekturë”, dhe mori statusin në vitin 1963. Eshte ndertuar nga Veziri i Madh i perandorise Osmane ne vitin 1592.