Europian Council on Foreign Relations

Përktheu: Sonila Backa-abcnews.al

Në mëngjesin e 24 shkurtit, Europa u zgjua ndryshe. Lufta e agresionit të presidentit rus Vladimir Putin kundër Ukrainës ka shkatërruar rendin europian të sigurisë. Komuniteti ndërkombëtar, NATO dhe Bashkimi Europian po qëndrojnë në krah të Ukrainës – me luftën ukrainase për demokraci dhe vetëvendosje.

Paketat e fundit të sanksioneve të Perëndimit ndaj Rusisë dhe dërgesat e armëve në Ukrainë janë një përgjigje e qartë ndaj pamëshirshmërisë së Putinit. Ai është përballur me një Perëndim të bashkuar. Dhe në vend të një Europe të ndrojtur dhe të përçarë, ai po përballet me një unitet që është i vendosur dhe i shpejtë për të vepruar, raporton abcnews.al.

Mizoria e Putinit ka arritur vetëm t’u tregojë europianëve se sa i vlefshëm është ky unitet- për paqen, lirinë, demokracinë dhe prosperitetin e tyre. Megjithatë, BE-ja tani duhet të investojë në sovranitetin e saj strategjik, aftësinë e saj për të vepruar dhe qëndrueshmërinë e saj. Ai duhet t’i kushtojë vëmendje të veçantë katër fushave të mëposhtme.

Për BE-në, një mësim i rëndësishëm i kësaj lufte do të jetë se këto investime duhet të ndodhin sa më shpejt.

Së pari, BE-ja duhet të rrisë aftësitë e saj ushtarake për qëllime të mbrojtjes dhe parandalimit. Por sindikata nuk duhet të bëjë gabim duke investuar vetëm në nivel kombëtar. Përkundrazi, synimi duhet të jetë krijimi i sa më shumë sinergjive përmes prokurimeve të përbashkëta.

Për ta bërë këtë, vendet anëtare të BE-së duhet së bashku të identifikojnë se ku ka mungesa të aftësive të tyre ushtarake, duke u mbështetur në iniciativën e vazhdueshme Strategic Compass dhe Rishikimi Funksional Vjetor për Mbrojtjen.

Zbatimi i masave duhet të jetë bashkëpunues dhe nuk duhet të adresojë thjesht boshllëqet e aftësive kombëtare. Përpjekja do të prodhonte një industri europiane të armëve që do të kërkonte kontrolle të përbashkëta të eksportit.

Këto kontrolle do të bazohen në pozicionin që sindikata miratoi më shumë se dhjetë vite më parë,

Së dyti, BE-ja duhet të investojë në sigurinë e saj në fushën kibernetike. Për vite me radhë, trollët rusë janë përfshirë në luftë kibernetike duke përdorur dezinformata, lajme të rreme dhe madje edhe falsifikime.

Lufta kundër Ukrainës nuk bën përjashtim. Aktorët rusë po përpiqen të dobësojnë shoqërinë ukrainase me dezinformata dhe sulme ndaj infrastrukturës digjitale. Prandaj, BE-ja duhet të investojë shumë në mbrojtjen e saj kundër kërcënimeve hibride dhe në pavarësinë teknologjike të infrastrukturës digjitale të unionit.

Së treti, politika energjetike është politikë e sigurisë. Prandaj, BE-ja duhet të alokojë fonde për të mundësuar një lëvizje drejt pavarësisë energjetike. Varësia e Europës nga importet e karburanteve fosile do të thotë se ajo është e ndjeshme ndaj shantazheve.

Dhe Putini po përdor të ardhurat nga eksportet e gazit dhe naftës në vendet anëtare të BE-së për të financuar ushtrinë e tij pushtuese. Që BE-ja të vendosë sovranitetin e saj energjetik, do t’i duhet të investojë në burimet e rinovueshme, hidrogjenin e gjelbër dhe dekarbonizimin e shpejtë industrial.

Ky është një proces tjetër që do të jetë më i shpejtë nëse shtetet anëtare punojnë së bashku. Prandaj, do të jetë e nevojshme rritja e investimeve në infrastrukturën transnacionale të energjisë dhe transformimi i industrisë.

Së fundmi, ndërsa lufta e Putinit ka kosto të paparashikueshme ekonomike për BE-në, është e sigurt që do të shkaktojë dëme financiare për shumë shtete anëtare, kompani dhe qytetarë.

Nëse unioni është vërtet serioz për sovranitetin e tij, ai duhet të jetë në gjendje të mobilizojë mbështetje financiare në rrethana të jashtëzakonshme si këto. Për shembull, ajo mund të përdorë paketa të mëtejshme sanksionesh ose tarifa ndëshkuese ndaj Rusisë, raporton abcnews.al.

Dhe sovraniteti europian kërkon përpjekje të përbashkëta për të mbrojtur aksesin në lëndët e para kritike dhe zinxhirët globalë të furnizimit. Kjo do të ndihmonte në forcimin e qëndrueshmërisë së tregut të vetëm dhe do të lehtësonte veprimet vendimtare nga udhëheqësit e BE-së.

Për BE-në, një mësim i rëndësishëm i kësaj lufte do të jetë se këto investime duhet të ndodhin shpejt. Kjo do të dërgonte gjithashtu një sinjal për rivalët si Kina se BE-ja nuk është vetëm një fuqi ekonomike – ajo është gjithashtu një aktor gjeopolitik që di të përdorë pikat e forta për të pohuar vlerat dhe interesat e saj.

Një Europë sovrane dhe e sigurt nuk do të vijë falas. BE-ja duhet të investojë fuqishëm në unitetin e bllokut.

Franziska Brantner është anëtare e bordit të ECFR-së dhe ka qenë anëtare e Bundestagut që nga viti 2013. Në vitin 2021 ajo u emërua sekretare parlamentare shtetërore në Ministrinë Federale për Çështjet Ekonomike dhe Veprimin Klimatik.