Shefi i diplomacisë, Bujar Osmani, në një video fjalim drejtuar maqedonasve që jetojnë në Shqipëri, u tha atyre se ky regjistrim u mundëson të shprehin lirisht përkatësinë e tyre etnike, gjuhësore dhe fetare.

Më poshtë adresa e plotë e Osmanit:

“Në lidhje me regjistrimin e ardhshëm të popullsisë në Republikën e Shqipërisë, dëshiroj t’ju drejtohem ju maqedonasve që jetoni në Shqipëri. Siç e dini tashmë, nga data 18 shtator dhe për gjashtë javët e ardhshme do të kryhet regjistrimi i popullsisë, si operacioni statistikor më domethënës në vend.

Po ju drejtohem sepse dua që të jeni të sigurt se ky regjistrim ju mundëson të shprehni lirisht përkatësinë tuaj etnike, gjuhësore dhe fetare. Me këtë përfitim demokratik, Shqipëria njihet në botë për shoqërinë e saj multietnike dhe multikulturore, diçka që, ashtu si këtu, përfaqëson një trashëgimi kulturore autentike të paçmuar.

Të dashur maqedonas, duke e njohur rolin tuaj si qytetarë besnikë të Shqipërisë, ju inkurajoj që në regjistrimin e ardhshëm të shpreheni lirisht dhe të konfirmoni përkatësinë tuaj etnike, gjuhësore, fetare dhe identitare, e cila përfaqëson një të drejtë themelore natyrore të çdo individi dhe ekziston prej brezash. në këto hapësira.

Këto ditë jemi në dijeni të propagandave të ndryshme që apelojnë ndaj vendimit tuaj pa marrë parasysh ndjenjat tuaja. Asnjë nga këto nuk duhet t’ju shqetësojë. Shqipëria është një vend i lirë ku të gjithë mund të shprehin dhe kultivojnë lirisht identitetin e tyre, pa u shqetësuar për asnjë pasojë.

Duke vepruar kështu, ju do të konfirmoni më tej rolin tuaj të pazëvendësueshëm në ndërtimin e urave të miqësisë mes dy vendeve.

Maqedonia dhe Shqipëria janë më shumë se fqinjë, vende me marrëdhënie jashtëzakonisht miqësore dhe ne do të mbetemi në komunikim intensiv me ju si dhe me institucionet e Republikës së Shqipërisë, ndër të tjera, për çështjet që ju shqetësojnë ju maqedonasit.

Ne vazhdojmë të angazhohemi aktivisht në mbrojtjen dhe promovimin e këtyre të drejtave, në të njëjtën mënyrë siç kemi bërë deri tani”.