Më shumë se 1 milion protestues u përleshën në rrugët e Hong Kong-ut me policinë pas një marshimi protestues kundër një ligji për ekstradim që po shqyrtohet të kalojë në parlament.

Ky ligj do ti lejojë Kinës të ndjekë kundërshtarët e saj politikë edhe në Hong Kong, qyteti i cili ka qenë tradicionalisht streha e sigurt nga Partia Komuniste Kineze.

Marshimi që zgjati për rreth 7 orë nisi në mënyrë paqësore, por pasi kaloi afati i dhënë nga autoritetet, policia ndërhyri për të shpërndarë turmën. Ndërhyrja e policisë u kundërshtua nga protestuesit dhe kjo solli përdorim të dhunës nga ana e policisë. Pas një ore përleshjeje policia ja doli të shpërndante protestuesit.

Projektligji krijon një sistem për transferimesh të fshehta rast pas rasti midis Hong Kong-ut gjysmë autonom dhe rajoneve me të cilat nuk ka marrëveshje, duke përfshirë Kinën kontinentale.

Kritikët thonë se ligji i propozuar do të legjitimonte rrëmbimet në qytet dhe do t’i nënshtronte kundërshtarët politikë dhe aktivistët në sistemin gjyqësor kinez i cili është kritikuar gjerësisht. Ata kanë frikë se një qeveri pro-Pekin e Hong Kongut nuk do t’u rezistonte kërkesave të natyrës politike.

Që nga fundi i sundimit britanik më 1997, Hong Kongu ka vepruar nën regjimin “një shtet, dy sisteme”, me një sistem ligjor të parë ndërkombëtarisht si aseti më i fortë. Megjithatë, shumë persona mendojnë se autonomia e qytetit është zhdukur nga rritja e ndikimit të Pekinit.

Qeveria e Hong Kong thotë se ligji është i nevojshëm për të luftuar krimin dhe se Kina është një partner strategjik i rëndësishëm në këtë drejtim. Megjithatë, dyshimet se iniciativa për ligjin kishte ardhur nga Pekini u forcuan muajin e kaluar kur një anëtar i byrosë politike zbuloi se objektivat e saj përfshinin të huajt që kishin kryer krime kundër sigurisë kombëtare kineze jashtë Kinës.

Zyrtarët kinezë dhe manjatë të korruptuar të cilët kanë ikur në Hong Kong janë gjithashtu një shqetësim kryesor për qeverinë kontinentale, e cila kurrë nuk ka pasur një kërkesë për transferim të kërkuar në Hong Kong dhënë në 22 vjet që nga përfundimi i sundimit britanik.

Grupet e të drejtave të njeriut, aleancat ligjore dhe qeveritë e shumta kanë shprehur shqetësimin e tyre për projektligjin.

Sekretari amerikan i shtetit Mike Pompeo tha se mund të dëmtonte sundimin e ligjit në Hong Kong dhe një komitet dypalësh i kongresit i kërkoi administratës Lam të dëgjonte shqetësimet, duke thënë se banorët vendas dhe të huaj në Hong Kong duhej të mbrohen “nga një sistem të drejtësisë penale në territorin e Kinës që përdoret rregullisht si një mjet represioni”