Infermieret po bëhen personel i vogël shëndetësor, sepse po shkojnë jashtë vendit, kryesisht në Gjermani. Dyzet infermierë u larguan nga Qendra Klinike e Shkupit në më pak se një vit. Këto të dhëna alarmante u publikuan kohët e fundit nga Sindikata e Pavarur e Qendrës Klinike.

Situata është e njëjtë në Spitalin e Përgjithshëm të Qytetit “Tetë Shtatori”, nga i cili 18 infermiere u larguan në më pak se një vit. Nga Spitali thonë se kishte njoftuar se numri do të rritet në 25 deri në fund të vitit.

Ekziston gjithashtu mungesë të infermiereve në spitalin e qytetit të vjetër në Shkup “Shën Naum i Ohrit”, ku 17 infermiere u larguan në fillim të vitit. Nëntë prej tyre kanë dalë në pension, gjashtë kanë shkuar me marrëveshje dhe dy kanë dhënë dorëheqjen.

Për të hetuar këtë situatë, “Mlad Fokus” bisedoi me një numër infermieresh që u larguan nga vendi, si dhe studentët në Shkollën Mjekësore, për të zbuluar arsyet e largimit.

Ne biseduam me një infermiere nga Maqedonia e cila kohët e fundit ishte transferuar në Gjermani në zonën e Badenit. Ajo thotë se vendi është një “Eldorado” i vërtetë për stafin mjekësor të Maqedonisë. Sipas saj, procesi i nisjes për në Gjermani nuk është aspak i vështirë, sepse e gjithë puna drejtohet nga agjensitë gjermane.

“Mu nëpërmes një kolege më kontaktuan nga një agjenci gjermane. Ata më paguanin disa muaj kurse të gjuhës gjermane dhe kur kalova nivelin e nevojshëm B2, ata menjëherë më tërhoqën në një spital gjerman me pagë 3.000 euro dhe një apartament të siguruar. Kjo është paga fillestare, e cila është dhjetë herë më e lartë se paga ime në Maqedoni. Kushtet e punës këtu janë shumë më të mira”, tha ajo.

Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe ka njoftuar vazhdimisht se qeveria do të përmbushë premtimin e saj dhe vitin e ardhshëm mjekët-specialistë do të marrin pagë prej 100.000 denarë.