Dy ditë para fillimit të fushatës zgjedhore, Gordana Siljanovska-Davkova nga VMRO-DPMNE është në avantazh bindës ndaj kandidatit të LSDM-së dhe presidentit aktual të shtetit Stevo Pendarovski, ka treguar sondazhi i djeshëm i MKD.mk. Rreth 63 për qind e të anketuarve besojnë se presidenti aktual nuk e meriton një mandat të ri.

Vlerësimi për punën e presidentit aktual të shtetit Stevo Pendarovski në shkallë nga 1 deri në 10 është 4,02. Ky vlerësim për punën e Qeverisë është 3.03. Kënaqësia me punën e Pendarovskit vërehet edhe në përgjigjen e pyetjes se a e meriton mandatin e dytë – “jo” janë përgjigjur 63,3%, kurse “po” janë përgjigjur 22,3%.

Interesimi i qytetarëve për të votuar në zgjedhjet presidenciale të 24 prillit është i dukshëm. Në ndryshim nga zgjedhjet parlamentare, ku 66.6 për qind e qytetarëve shprehën gatishmërinë për të shkuar në zgjedhje, në zgjedhjet për kreun e shtetit do të dilnin edhe 72.1 për qind e qytetarëve.

Përparësia e Siljanovska-Davkova ndaj Pendarovskit është gati 2:1. Interesant është dueli mes kandidatëve në bllokun shqiptar, Bujar Osmani dhe Arben Taravari. Për Osmanin si kandidat të koalicionit të BDI-së do të votonin 7.9 për qind, ndërsa Taravarin si kandidat të opozitës shqiptare 5.8 për qind.

Kandidati i ZNAM-it, Maksim Dimitrievski, është në pozitë të lartë me 6,9 ​​për qind të anketuarve, që nënkupton vendin e tretë në mesin e kandidatëve maqedonas. Në sondazhin me përgjigje pa pagesë se cilit politikan i besoni, Dimitrievski është edhe përpara Pendarovskit.