Tregjet në të gjithë botën reaguan me frikë të enjten, ndërsa shkëmbimet e bursave u ulën me shpërthimin virusit Covid-19, duke treguar tani pamjet e ngadalësimit.

Në rëniet që nuk shihen që nga kriza financiare, indeksi kryesor i ndërmarrjeve FTSE 100 tani ka humbur 152 miliardë £ që nga fillimi i javës, duke mbyllur ditën me një rënie prej 3,5%, rënie këto që në nivele nuk janë parë qe 13 muaj .

I njëjti efekt u ndie në të gjithë Evropën, me indekset franceze dhe gjermane që binin me shuma të ngjashme, ndërsa investitorët përpiqen të zbulojnë se çfarë ndikimi ka virusi në ekonominë botërore.

Dhe në SHBA, ku Donald Trumpi ka provuar të forconte tregun e aksioneve duke ulur frikën e një pandemie, Dow Jones ka humbur 3,400 pikë në hapësirën e një jave.

Në bursën e Londrës, linjat ajrore morën përsipër anulimet e shumta, pasi pushimet u anuluan dhe bizneset u thanë që të shmangin dërgimin e punëtorëve në zonat e prekura. Aksionet e EasyJet kanë rënë 30% që nga e hëna.

Rënia do të thotë që indeksi ka rënë në më shumë se 10% që nga fillimi i vitit, pasi tregtarët dhe investitorët shqetësohen për sa kohë do të zgjasë shpërthimi.

David Madden, një analist në CMC Markets, tha: “Java ka qenë e tmerrshme … pasi tregtarët janë petrifikuar nga një pandemi, por seanca e sotme ka qenë më e dhimbshmja.

Faktori i frikës është duke u rritur dhe nga ana tjetër, ne po shohim tregtarët të hedhin stoqet me një ritëm në rritje.|

Kompanitë e udhëtimit, bankat, firmat e ilaçeve, bizneset e pastrimit, prodhuesit, shpërndarësit dhe shitësit me pakicë kanë njoftuar të gjitha çështjet që prekin bizneset e tyre nga shpërthimi.

Connor Campbell, një analist në SpreadEx, tha: “Kjo është një nga javët më të këqija në kujtesën e fundit – dhe tmerrësisht, nuk ka mbaruar ende. E premtja është një propozim i ndërlikuar … (por) Një mënyrë ose tjetra, është e vështirë të shihet ndonjë lajm i mirë që shfaqet për të gjeneruar një reagim të qëndrueshëm. “

Të enjten Aston Martin paralajmëroi se kërkesa për makinat e saj në Kinë mund të bie dhe zinxhiri i furnizimit të tij nga vendi gjithashtu është nën tendosje.

Prodhuesi i birrës Corona “AB InBev” tha se pritet të ketë një humbje prej 200 milion dollarësh (155 milion euro) nga virusi.

Poashtu kishte paralajmërime edhe nga banka britanike e përqendruar në Azi “Standard Chartered”, firma e shërbimeve të aeroporteve “John Menzies” dhe biznesi i lojërave të fatit në internet “Playtech”.