Komisioni Evropian ka hapur një rast kundër ByteDance, duke pretenduar se aplikacioni i tij TikTok Lite mund të jetë i rrezikshëm për fëmijët dhe është nisur pa dorëzuar dokumentet e duhura.

TikTok Lite u lançua për herë të parë në 2019 në tregjet e testimit aziatik. Versioni më i lehtë i aplikacionit video të shkurtër bëri debutimin e tij në Francë dhe Spanjë muajin e kaluar. Në një deklaratë, KE tha se ByteDance e bëri këtë pa respektuar Aktin e Shërbimeve Dixhitale të BE-së (DSA).

“Ne dyshojmë se TikTok ‘Lite’ mund të jetë po aq toksik dhe varësues sa cigaret ‘të lehta’,” tha Komisioneri për Tregun e Brendshëm Thierry Breton, i cili është përgjegjës për zbatimin e DSA.

Sipas Komisionit , ByteDance nuk dorëzoi një “raport të vlerësimit të rrezikut”, të kërkuar nga DSA e Platformave Shumë të Mëdha Online përpara se të lançonte ndonjë funksionalitet të ri si TikTok Lite.

Burokratët në Bruksel janë veçanërisht të shqetësuar për “Programin e Detyrave dhe Shpërblimit” të aplikacionit, i cili u lejon përdoruesve të grumbullojnë pikë për shikimin e videove, ndjekjen e krijuesve, ftimin e miqve etj.

ByteDance ka thënë se TikTok Lite, përfshirë programin e shpërblimeve nuk është i disponueshëm në radhë të parë për të miturit dhe se do të vazhdojë diskutimet me Komisionin për zgjidhjen e mosmarrëveshjes.

Kompanisë iu dha afat deri të martën për të dorëzuar raportin e vlerësimit të rrezikut dhe deri më 3 maj për të dalë me informacionin tjetër të kërkuar nga KE. Blloku ka kërcënuar se do të gjobisë kompaninë deri në 1% të të ardhurave të saj totale vjetore nëse nuk i respekton.

Ky është hetimi i dytë i KE në TikTok. E para, e nisur në shkurt, po heton nëse ByteDance ka shkelur DSA në lidhje me mbrojtjen e të miturve, transparencën e reklamave, “qasjen e të dhënave për studiuesit” dhe “menaxhimin e rrezikut të dizajnit të varur dhe përmbajtjes së dëmshme”.

Të mërkurën, Presidenti i SHBA Joe Biden nënshkroi në ligj projektligjin e ndihmës së huaj prej 95 miliardë dollarësh që përfshinte një propozim për të detyruar ByteDance t’i shesë TikTok një pronari amerikan brenda nëntë muajve. Kompania ka thënë se do ta kundërshtojë ligjin në gjykatë si jokushtetues.