Asteroidi 2023 BU u zbulua vetëm të shtunën (21 janar), por do të hyjë në atmosferën tonë dhe do të fluturojë pranë Tokës këtë javë në një nga ardhjet më të afërta të regjistruara ndonjëherë.

Asteroidi 2023 BU u zbulua të shtunën, më 21 janar, por po bën shumë bujë në botën e astronomisë pasi po lëviz drejt nesh.

Ai është vendosur të udhëtojë afërsisht 10 mijë kilometra pranë Tokës, që është një distancë e vogël në terma astronomikë.

Për ta thënë në një mënyrë më të thjeshtë, asteroidi do të jetë brenda vetëm tre për qind të distancës mesatare midis Tokës dhe Hënës – duke e bërë këtë një qasje tepër të afërt.

Kjo e bën hapësirën të katërtën më të afërt nga 35,000 afrimet e Tokës në të kaluarën dhe të ardhmen, sipas të dhënave të mbledhura nga Qendra e NASA-s për Studimet e Objekteve Afër Tokës për 300 vitet nga 1900 deri në 2200.

NASA thotë se asteroidët më të vegjël se 25 m në gjerësi, ka shumë të ngjarë të digjen kur të hyjnë në atmosferën e Tokës, duke çuar në pak ose aspak dëmtime në tokë.