Ambasadori amerikan në Beograd, Christopher Hill dhe profesori i Universitetit të Novi Sadit, Dinko Gruhonjiq janë kërcënuar për vdekje pas vizitës së djeshme të zyrtarit amerikan në Fakultetin Filozofik.

“Plumb për të dy”, “Varje në dru”, është një prej mesazhi të drejtuar ndaj zyrtarit amerikan, raportojnë mediat serbe.

Fakulteti Filozofik njoftoi se ambasadori amerikan vizitoi Fakultetin dhe Departamentin e Studimeve të Medias.

Shtohet se ambasadori amerikan ka folur me mësues dhe studentë për gjendjen e lirisë së mediave në Serbi dhe kërcënimet e gazetarëve, profesorëve dhe studentëve në Novi Sad.

Për të njëjtën temë, ambasadori pati një bisedë të veçantë në fakultet me Dink Gruhonjiq nga Departamenti i Studimeve Mediatike të Fakultetit Filozofik, thuhet në komunikatë.

Parlamenti Studentor i Fakultetit Filozofik ka paraqitur një ankesë kundër profesorit Dink Gruhonjiq për gjoja gjuhë urrejtjeje në Komisionin e Etikës të fakultetit të tij.

Ai u akuzua për gjuhë urrejtjeje në bazë të një video të edituar nga forumi në Dubrovnik të një viti më parë, ku ai gjoja glorifikonte një kriminel lufte nga Lufta e Dytë Botërore, të cilën profesori e mohoi me forcë dhe kujtoi se ai kishte shpenzuar gjithë gazetarinë dhe karrierën e profesorit si një luftëtar konsekuent kundër nacionalizmit dhe kundër glorifikimit të politikës së krimeve të luftës në rajon.

Gruhonjiq mori kërcënime të shumta me vdekje dhe në hyrje të ndërtesës ku ai jeton me familjen ishin shkruar mbishkrime, duke bërë thirrje drejtpërdrejt për vrasjen e tij.