Numër i madh shtetesh kërkojnë hetime ndaj Kinës për shkak të shpërthimit të koronavirusit.

Rreth 100 vende po mbështesin një rezolutë në Asamblenë e ardhshme Botërore të Shëndetit (WHA) duke kërkuar një hetim të pavarur të pandemisë së koronavirusit, raporton Cnn, transmeton lajmi.net.

Formulimi i rezolutës është i dobët në krahasim me thirrjet e mëparshme të Australisë për hetim mbi rolin dhe përgjegjësinë e Kinës në origjinën e pandemisë.

Kjo mund të ketë qenë e nevojshme për të marrë shumicën e vendeve anëtare të OBSH-së për t’u regjistruar – veçanërisht ato, siç është Rusia, me lidhje tradicionale të forta me Pekinin.

Por kjo nuk do të thotë që qeveria e Kinës duhet të mbetet e lehtësuar, transmeton lajmi.net.

Potenciali për një hetim të pavarur për të zbuluar informacion të çuditshëm ose të turpshëm është i madh – madje edhe ai që nuk ka për detyrë fillimisht të hetojë përgjigjen e një vendi individual.

Burime të qeverisë australiane i thanë ABC, transmetuesit publik të vendit, se gjuha e rezolutës ishte mjaft e fortë për të “siguruar që të zhvillohej një hetim i duhur dhe i plotë”.

Pekini ka thënë më parë se do të mbështeste vetëm një hetim të mbajtur nga WHO, i cili është akuzuar se është ndikuar shumë nga Kina – një akuzë që zyrtarët e lartë të OBSH-së hedhin poshtë.

Duke folur javën e kaluar, ambasadori i Kinës në Mbretërinë e Bashkuar, Liu Xiaoming tha: “Ne jemi të hapur, jemi transparent, nuk kemi asgjë për të fshehur, nuk kemi asgjë për të pasur frikë. Ne mirëpresim një rishikim ndërkombëtar, të pavarur, por ai duhet të organizohet nga OBSH ”.

Me më shumë vende duke hyrë në rezolutën e BE-së ndërsa asambleja afrohet, kjo mund të mos jetë në duart e Kinës.