NASA ka zbuluar një planet të ngjashëm me Tokën 40 vite dritë larg që mund të jetë një kandidat premtues për të pritur jetën njerëzore, raporton Daily Mail.

Sipas prestigjozes britanike eksoplaneti, i quajtur Gliese 12 b, është pak më i vogël se planeti ynë dhe ka një temperaturë të vlerësuar të sipërfaqes prej 107 gradë Fahrenheit – duke supozuar se nuk ka atmosferë. Gliese 12 b ndodhet në brendësi të zonës së banueshme në të cilën uji i lëngshëm mund të ekzistojë në sipërfaqet e planetëve që rrotullohen.

Astronomët tani planifikojnë të analizojnë Gliese 12 b për të përcaktuar nëse ai ka një atmosferë të ngjashme me Tokën, e cila mund të zbulojë nëse ekzoplaneti mund të mbajë temperaturën e duhur që uji të formohet në sipërfaqen e tij – një përbërës thelbësor për të mbështetur jetën.

Gliese 12 b është etiketuar si “bota më e afërt, tranzit, e butë, me madhësinë e Tokës deri më sot” dhe është një kandidat për eksplorimin e ardhshëm nga teleskopi hapësinor James Webb i NASA-s me vlerë 9.5 miliardë dollarë.

Një ekip ndërkombëtar astronomësh përdori TESS të NASA-s ( Satellite Transiting Exoplanet Survey ) për të ngushtuar vendndodhjen e Gliese 12 b. Ekipi zbuloi se Gliese 12 b ka një orbitë shumë më të ngushtë se Toka,.

“Gliese 12 b përfaqëson një nga objektivat më të mirë për të studiuar nëse planetët e madhësisë së Tokës që rrotullohen rreth yjeve të ftohtë mund të ruajnë atmosferën e tyre, një hap vendimtar për të avancuar të kuptuarit tonë të banueshmërisë në planetët në të gjithë galaktikën tonë,” tha Shishir Dholakia, një student doktorature në Qendra për Astrofizikë në Universitetin e Queensland-it Jugor në Australi.

Megjithatë, kushtet e banueshme të Gliese 12 b varen nga fakti nëse ai ka të njëjtin lloj atmosfere si Toka, duke e bërë temperaturën e saj më afër mesatares prej 59 gradë Fahrenheit që gjendet në planetin tonë.

“Atmosferat bllokojnë nxehtësinë dhe – në varësi të llojit – mund të ndryshojnë ndjeshëm temperaturën aktuale të sipërfaqes,” shpjegoi Dholakia.

Ekipi krahasoi Gliese 12 b me Venusin, duke raportuar se është afërsisht e njëjta madhësi dhe merr pak më pak energji nga ylli i saj – rreth 85 përqind. Por për shkak se Venusi nuk ka një atmosferë për të bllokuar rrezet e dëmshme të diellit, ajo zhvilloi një efekt serë, duke arritur temperaturat 752 gradë Fahrenheit.

“Toka është e banueshme, por Venusi nuk është për shkak të humbjes së plotë të ujit”, tha Larissa Palethorpe, një studente doktorature në Universitetin e Edinburgut dhe University College London.

“Për shkak se Gliese 12 b është midis Tokës dhe Venusit në temperaturë, atmosfera e tij mund të na mësojë shumë për rrugët e banueshmërisë që marrin planetët ndërsa zhvillohen,” shtoi ajo.

Një faktor i rëndësishëm për të kuptuar nëse ekzoplaneti mund të jetë i banueshëm është shikimi i nivelit të stuhive të emetuara nga ylli i tij. Në mënyrë tipike, yjet xhuxh të kuq janë magnetikisht aktivë, gjë që i bën ata të shfaqin shpërthime të shpeshta me rreze X që mund të shkatërrojnë atmosferën. Ekipet kanë shpresa të mëdha se ky nuk është rasti sepse ylli i Gliese 12 nuk ka shfaqur ndonjë shenjë të stuhive ekstreme.

Astronomët kanë zbuluar tashmë afërsisht 5000 prej këtyre planetëve, por vlerësojnë se ka të ngjarë të ketë mbi një trilion ekzoplanete vetëm në Rrugën e Qumështit – deri më tani, vetëm një pjesë e vogël mendohet se kanë mjedisin e nevojshëm për të mbajtur jetën.

“Ne njohim vetëm një pjesë të vogël të planetëve të butë të ngjashëm me Tokën që janë mjaft afër nesh dhe plotësojnë kriteret e tjera të nevojshme për këtë lloj studimi,” tha Michael McElwain, një astrofizikan hulumtues në Qendrën e Fluturimeve Hapësinore të NASA-s Goddard dhe një bashkëautor. të studimit Gliese 12 b.

“Për të kuptuar më mirë diversitetin e atmosferave dhe rezultatet evolucionare për këta planetë, ne kemi nevojë për më shumë shembuj si Gliese 12 b,” shtoi ai.