Presidentja konservatore e Hungarisë ka dhënë dorëheqjen mes protestave publike për faljen e një burri të dënuar si bashkëpunëtor në një rast abuzimi seksual të fëmijëve, një vendim që shkaktoi një skandal politik të paprecedentë për qeverinë nacionaliste me shërbim të gjatë.

Katalin Novak, 46, njoftoi në një mesazh televiziv sot se do të tërhiqej nga presidenca, një detyrë që ajo e mban qe nga viti 2022.

Vendimi i saj erdhi pas më shumë se një jave zemërimi publik pasi u zbulua se ajo i dha një falje presidenciale në prill 2023 një burri të dënuar për fshehjen e një sërë abuzimesh seksuale ndaj fëmijëve në një shtëpi shtetërore për fëmijë.

“Kam lëshuar një falje që shkaktoi hutim dhe trazira për shumë njerëz. Kam bërë një gabim,” tha sot Novak.