Ministrat e financave të Bashkimit Evropian mbështetën planet për fuqi më të mëdha për të luftuar pastrimin e parave pas një serie zbulimesh në lidhje me sasi të mëdha parash të “pista” që rrjedhin nëpër bankat evropiane.

BE vitin e kaluar përjetoi skandalin e saj më të madh të pastrimit të parave kur doli se 200 miliardë euro (171.82 miliardë)) në pagesa të dyshimta u bënë midis 2007 dhe 2015 përmes degës së vogël Estoneze të Danske Bank.

Disa raste të tjera janë shfaqur që atëherë, e fundit që përfshin huadhënësin më të madh të Maltës, Banka e Valletta, për të cilën Banka Qendrore Evropiane tha se me vite nuk arriti të adresonte rreziqet e parave të ”pista”, njofton Scan.TV.

Në një deklaratë të përbashkët, ministrat i bënë thirrje Komisionit Evropian të shqyrtojë mundësinë e transferimit të kompetencave mbikëqyrëse në një organ të BE dhe të ndryshojë rregullat për të forcuar koordinimin midis autoriteteve kombëtare.

Megjithë organizatat kriminale që shpesh pastrojnë të ardhurat nga aktivitetet e tyre të paligjshme jashtë vendit, lufta kundër krimit financiar në BE aktualisht trajtohet kryesisht nga autoritetet kombëtare, të cilat jo gjithmonë bashkëpunojnë plotësisht.

Ministrat thanë që një organ i BE “me një strukturë të pavarur dhe fuqi të drejtpërdrejtë” mbi bankat duhet të merret në konsideratë.

Ata gjithashtu kërkuan një rregullim të ri të rregullave të BE për të luftuar paratë e ndyra, vetëm një vit pasi blloku miratoi rishikimin e pestë të rregullave të tij kundër pastrimit të parave.