Shumica prej nesh mendojnë se këto simptoma janë rezultat i punës së tepërt, por ato gjithashtu mund të shkaktohen nga nivele të ulëta të magnezit dhe vitaminës K në trupin tuaj.
Mos i humbisni këto fakte të shpejta që duhet t’i dini rreth këtyre mikroelementeve të rëndësishme:
Magnezi
Përfitimet
Magnezi është i përfshirë në të paktën 300 reaksione të ndryshme kimike në trupin tonë.Ndihmon konvertimin e ushqimit në energji dhe krijimin e proteinave të reja nga aminoacidet. Kjo është arsyeja pse përdoret për të lehtësuar ankthin, stresin dhe për të luftuar lodhjen.
Magnezi mund të parandalojë dhimbjen e shpeshta të kokës dhe madje të ndihmojë në trajtimin e migrenave. Mungesa e saj ul nivelet e serotoninës, shkakton që enët e gjakut të ngushtohen dhe ndikon në funksionimin e neurotransmetuesit.
Nivelet e ulëta të magnezit mund të çojnë në depresion dhe pagjumësi.
Burimet
Normat dietike të rekomanduara (RDA) janë 400 mg për meshkuj të moshës 19-30 vjeç dhe 420 mg për të moshuarit; për gratë 310 mg për moshat 19-30 vjeç dhe 320 mg për të moshuarat.
Ja se cilat janë burimet kryesore ku mund të merrni dozën tuaj të përditshme të magnezit:
- Spinaqi
- Arrat
- Orizi kaf
- Buka (sidomos ajo e grurit të plotë)
- Peshku
- Mishi
- Avokado
Vitamina K
Përfitimet
Vitamina K sintetizon proteina të cilat janë thelbësore për mpiksjen e gjakut dhe për të ndaluar gjakderdhjen. Një mangësi mund të shkaktojë mavijosje të tepërt ose gjakderdhje.
Përfitime të tjera të vitaminës K që janë propozuar por nuk janë vërtetuar plotësisht shkencërisht përfshijnë mbrojtje nga kalcifikimi i arterieve dhe valvulave dhe një rrezik i zvogëluar i sëmundjes së Alzheimerit dhe kancerit të prostatës.
Bashkëpunon me vitaminën D për të çuar kalcium në eshtra dhe për ta ndihmuar atë të lidhet me to për t’i bërë kockat më të forta. Nivelet e ulëta të vitaminës K mund të çojnë në një rritje të rrezikut të thyerjes së kockave.
Burimet
Norma e rekomanduar ditore për vitaminën K ndryshon në varësi të moshës, gjinisë dhe peshës. Megjithatë, një udhëzues i thjeshtë për të rriturit është 0.001mg vitaminë K për çdo 1 kg (2.20 kg) të peshës trupore.
Këto janë burimet kryesore për të marrë dozën tuaj të përditshme të vitaminës K:
– Erëza të tilla si borziloku, sherbela, trumza, majdanozi, koriandër dhe manxuranë.
– Perimet me gjethe jeshile si lakra jeshile, spinaq, zarzavate, panxhar, rrepë dhe zarzavate të tjera.
– Sallatat jeshile të tilla si qepët e pranverës, lakërishte, marule, raketë dhe selino.
– Perimet e si lakrat e vogla, brokoli dhe lulelakër.
– Erëzat djegëse të tilla si piperi i kuq, speci djegës pluhur dhe kerri.
– Burime të tjera të mëdha: shparg, kopër, leeks, pras, turshi, sojë, vaj ulliri dhe fruta të thata.
Sigurohuni që të kërkoni këshilla nga mjeku juaj para marrjes së suplementeve të magnezit dhe vitaminës K, pasi përdorimi i tepruar i vitaminës dhe mikroelementit mund të shkaktojë efekte anësore dhe të ndërveprojë me ilaçe të tjera.
Një dietë e shëndetshme dhe e balancuar mund t’ju furnizojë më së miri me magnezin dhe vitaminën K që i duhet trupin tuaj!
Comments are closed for this post.