33 nga vajzat që iu nënshtrohuan operacionit në atë kohë ishin nën moshën 18 vjeçare.

Disa fizikantë në SHBA po paraqesin disforinë e dyfishtë tek vajzat 13 vjeçare. Arsye për këtë është disforia gjinore (transgjinia), pra vajzat që identifikohen si djem dhe dëshirojnë që poashtu të duken si djem, transmeton Gazeta Shneta.

Nganjëherë disforia nuk shfaqet deri në adoleshencë dhe nuk bëhet asnjë vlerësim psikologjik nga mjekët për të determinuar shkakun kryesor të një adoleshenti për të gjymtuar trupin. Por mjekët thjeshtë i ofrojnë atë që një vajzë adoleshente dëshiron.

Shkencëtarët hedhin poshtë mundësinë se disforia gjinore mund të shkaktohet nga shqetësimet psikologjike, duke pretenduar se e vetmja “ çështje e shëndetit mendor” në lidhje me disforinë gjinore “vjen nga mënyra se si shoqëria reagon” ndaj transgjinorëve.

Shkencëtarët poashtu thonë se transgjinoret vajza që kanë hequr gjoksin e tyre me operacion janë më të lumtura sesa ato që ende nuk e kanë bërë këtë. Gjithashtu konkludohet se ato nuk pendohen gati kurrë për këtë vendim.