Pas muajsh debati intensiv, një projektligj që e bën të paligjshme djegien, ndotjen, shkeljen ose grisjen e shkrimeve të njohura fetare, duke përfshirë Kuranin, Biblën ose Torën, u miratua me 94 vota pro dhe 77 kundër.

Parlamenti danez votoi sot për të ndaluar djegien e shkrimeve fetare pas një sërë incidentesh me përdhosjen e Kuranit në vend. Pas muajsh debati intensiv, një projektligj që e bën të paligjshme djegien, ndotjen, shkeljen ose grisjen e shkrimeve të njohura fetare, duke përfshirë Kuranin, Biblën ose Torën, u miratua me 94 vota pro dhe 77 kundër.

Gjatë verës, kopjet e Kuranit u dogjën ose u dëmtuan, gjatë një sërë protestash në Danimarkë dhe Suedi, duke shkaktuar zhurmë ndërkombëtare. Kriza diplomatike që pasoi bëri që të dyja qeveritë të thonë se do të shikonin mënyra për të kufizuar ligërisht akte të tilla. Qeveria daneze e ka paraqitur këtë veprim si masë sigurie. Duke paraqitur propozimin në gusht, ministri i drejtësisë, Peter Hummelgaard, një socialdemokrat, tha se projektligji dëmton interesat e Danimarkës dhe danezëve dhe rrezikon të dëmtojë sigurinë e danezëve jashtë dhe këtu në shtëpi. Ata që shkelin ligjin e ri mund të dënohen me gjobë ose deri në dy vjet burg.

Disa kritikë pretendojnë se motivi i Danimarkës për futjen e legjislacionit është dëshira për të pasur një vend në Këshillin e Sigurimit të OKB-së. Të tjerë thonë se kjo do të kufizojë lirinë e shprehjes. Dy parti opozitare, Partia Popullore Daneze dhe E Djathta e Re, kanë bërë thirrje për një referendum për këtë çështje.

“Ligji është krijuar për të penguar lirinë e shprehjes dhe lirinë artistike. Dhe kjo nuk është asgjë për të qenë krenarë,” tha Steffen Larsen, përfaqësues ligjor për Aleancën Liberale.

Qeveria e Danimarkës argumenton se ligji, i cili do të vazhdojë të lejojë kritikat ndaj fesë, do të ketë shumë pak efekt në lirinë e fjalës. Kur projektligji u prezantua për herë të parë në gusht, ai u kritikua ashpër për atë që shihej si një interpretim shumë i lirë i asaj që konsiderohej e shenjtë. Projektligji është ripunuar që atëherë për të specifikuar se ai zbatohet vetëm për librat e shenjtë nga fetë e njohura në Danimarkë. Suedia ka thënë gjithashtu se po kërkon mënyra për të parandaluar përdhosjet e Kuranit dhe librave të tjerë fetarë, megjithëse ka përjashtuar ndryshimin e ligjeve të saj të gjerë të lirisë së shprehjes.