“Rregullat e reja do të ndihmojnë në arritjen e financave publike të balancuara dhe të qëndrueshme, reformat strukturore, nxitjen e investimeve, rritjen dhe krijimin e vendeve të punës në BE,” tha presidenca belge.

Teksti modernizon rregullat aktuale, të njohura si Pakti i Stabilitetit dhe Rritjes, i krijuar në fund të viteve 1990, të cilat kufizojnë borxhin e vendeve në 60 për qind të prodhimit të brendshëm bruto dhe deficitin publik në tre për qind.

“Marrëveshje!”, tha Presidenca belge e Këshillit të BE-së në platformën e mediave sociale X pas 16 orësh bisedimesh.

Bashkimi Evropian kaloi dy vjet duke bërë një përpjekje intensive për të zhvilluar reforma të mbështetura nga shtetet anëtare më të kursyera si Gjermania dhe vende të tjera, si Franca dhe Italia, të cilat kërkojnë më shumë fleksibilitet.

Pas shumë grindjesh midis Berlinit dhe Parisit, 27 shtetet anëtare arritën një marrëveshje në dhjetor dhe më pas filluan bisedimet me negociatorët nga Parlamenti Evropian. Teksti u kritikua për kompleksitetin e tij të madh dhe u përqesh nga zyrtarët e krahut të majtë si një mjet për të imponuar masa shtrënguese në Evropë.

Negociatorët më në fund arritën një marrëveshje herët të shtunën, në kohën që teksti do të votohet në Strasburg këtë pranverë përpara pushimit parlamentar përpara zgjedhjeve evropiane.

Reformat do të miratohen zyrtarisht pas marrëveshjes midis ligjvënësve dhe shteteve. Marrëveshja do t’i lejojë vendet anëtare të zbatojnë rregullat e reja në buxhetet e tyre të vitit 2025.

“Rregullat e reja do të ndihmojnë në arritjen e financave publike të balancuara dhe të qëndrueshme, reformat strukturore, nxitjen e investimeve, rritjen dhe krijimin e vendeve të punës në BE,” tha presidenca belge.