Trupi nuk e prodhon në mënyrë natyrale vitaminën B12. Prandaj, është thelbësore të merrni sasi të mjaftueshme nga ushqimet ose shtesa të tjera. Vitamina B12 është një vitaminë e tretshme në ujë e nevojshme për prodhimin e ADN-së dhe qelizave të kuqe të gjakut. Vitamina B12 është gjithashtue rëndësishme për funksionimin e trurit.
Ata që janë shtatzënë, me gji ose vegjetarianë janë në një rrezik në rritje për mungesën e vitaminës B12. Sasia ditori që duhet të merrni nga vitamina B12 është 2.4 gram.Këto ushqime më poshtë ju ndihmojnë që të merrni sa më shumë vitamindë B12 pasi janë shumë të pasura me të:
1.Mishi i lopës: Mishi është burim I madh I vitaminës B12.Mishrat e kuq përmbajnë tetë amino acidet esenciale të nevojshme për rritjen dhe mirëmbajtjen e trupit. Aminoacidet janë blloqet e ndërtimit të proteinave. Mishrat e kuq janë një nga burimet më të mira, të plota të proteinave dietike.
2. Salmoni: Salmoni është i mbushur me acide yndyrore të shëndetshme të omega 3. Salmoni përmban lëndë ushqyese, të ulët në kalori dhe yndyrë, dhe e lartë në proteina.
3. Trofta: Troftë është një tjetër peshk i pasur me lëndë ushqyese. Ai është e mbushur me vitamina dhe antioksidantë. Antioksidantë mbrojnë nga dëmtimet e qelizave të shkaktuara nga radikalet e lira. Trofta është i mbushur me B12 që përmban 58% të konsumit të përditshëm të rekomanduar.
4. Sardelet: Sardelet janë të mbushura me vitaminë B12;gjenden të konservuara në ujë dhe në vaj, por ato mund të konsumohen të freskëta.Këto peshq të vegjël janë të ngarkuar me acide yndyrore omega 3, proteina, vitamina D, kalcium, niacinë, hekur, kalium, magnez, zink dhe fosfor.
5.Qumështi dhe bulmeti në përgjithësi: Qumështi ka një listë të gjatë përfitimesh; ato ndihmojnë në parandalimin e osteoporozës, sëmundjeve kardiovaskulare, diabetit të tipit 2 dhe hipertensionit. Një filxhan i qumështit të plotë ka 18% të vitaminë B12, një fetë djathi ka 16% dhe dy vezë të mëdha kanë 22% të konsumit të përditshëm të rekomanduar.
Comments are closed for this post.