Tridhjetë refugjatë kanë vdekur në rajonin jugperëndimor të Etiopisë, Gambela, për shkak të urisë dhe kequshqyerjes, tha Komisioni Etiopian për të Drejtat e Njeriut (EHRC) i mbështetur nga shteti.

Refugjatët vdiqën duke u larguar nga kampet e tyre në kërkim të ushqimit, tha EHRC në një deklaratë për shtyp.

Rajoni Gambela ka pritur dhjetëra mijëra refugjatë sudanezë të jugut, të cilët kanë ikur nga konflikti civil që nga viti 2013. Në muajt e fundit, rajoni ka siguruar strehim edhe për mijëra refugjatë sudanezë që i kanë shpëtuar luftimeve të vazhdueshme që shpërthyen në mes të prillit.

Në qershor, Programi Botëror i Ushqimit i Kombeve të Bashkuara njoftoi pezullimin e shumicës së programeve të ndihmës ushqimore në Etiopi, duke përmendur shpërdorimin e ndihmave në shkallë të gjerë.

EHRC vuri në dukje se ndërprerja e ndihmës ushqimore, së bashku me mungesën e ushqimit adekuat ushqimor për fëmijët, po kontribuon në një krizë të kequshqyerjes, veçanërisht duke prekur fëmijët.