Në ditët e sotme vlerësohet se rreth një në pesë njerëz kanë zhvilluar alergji ushqimore në një moment të jetës së tyre.

Alergjitë ushqimore ndodhin si përgjigje e sistemit imunitar ndaj prodhimit të histaminës për të luftuar “pushtimin” e një ushqimi të padëshiruar nga trupi.

Ky proces ruhet në “kujtesën” e trupit dhe me çdo paraqitje të mëvonshme të këtij ushqimi, ky mekanizëm riaktivizohet shpejt.

Ky reaksion alergjik nuk duhet të ngatërrohet me intolerancën ndaj ushqimit, pasi ndryshimi kryesor midis këtyre dy kushteve është se intoleranca lidhet me antitrupat IgG ndërsa alergjia ndaj IgE.

Simptomat

Dallimet midis alergjive ushqimore dhe intolerancës ushqimore janë të shumta në simptomat e tyre.

Simptomat e alergjive ushqimore dihet se ndikojnë në lëkurë, sistemin e frymëmarrjes dhe sistemin e qarkullimit të gjakut.

Kur alergjikët ushqimorë hyjnë në trup, sistemi imunitar aktivizohet duke çliruar histaminë, duke rezultuar në një seri reagimesh si skuqja e lëkurës, fishkëllima dhe kollitja.

Reaksione të tjera të zakonshme alergjike janë:

Të përziera dhe të vjellaVështirësi në frymëmarrjeProbleme me gëlltitjenVështirësia e të folurMarramendje

Simptomat e intolerancës ushqimore dihen të jenë kronike dhe mund të ndodhin disa ditë pas gëlltitjes të patolerueshme nga trupi i ushqimit, ndërsa ato janë shoqëruar me sindromën e zorrës së irrituar dhe lodhjen kronike.

Simptomat përfshijnë:

Dhimbje kokeDiarre dhe / ose kapsllëkNgërçeFryrje barkuNdjesi djegieje në ezofagDispepsi.

Ushqime fajtore

Ushqimet alergjike më të njohura janë: veza, soja, peshku, mustarda, arrat (siç janë kikirikët), selino, qumështi, dioksidi i squfurit (konservuesi E220 në ushqime të ndryshme), butakët.

Sa i përket intolerancës, ajo ka të bëjë me substancat që përmbahen në ushqim. Dy llojet më të njohura të intolerancës ushqimore janë:

-intoleranca ndaj laktozës, një substancë që gjendet në qumësht dhe disa produkte të tjera të qumështit, shkaktohet nga një mungesë e enzimës lactase, e cila prodhohet nga zorra e hollë dhe prish laktozën.

-Intoleranca ndaj glutenit i referohet një gjendje patologjike të zorrës së hollë dhe shoqërohet me një përgjigje komplekse imune. Gluteni gjendet tek gruri, thekra, tërshëra dhe elbi dhe çon në shkatërrimin e mukozës së zorrëve, e cila nga ana tjetër parandalon tretjen dhe thithjen e duhur të lëndëve ushqyese nga trupi./albeu.com