Qeveria e Malit të Zi ka miratuar informacion mbi procedurën e shitjes së 28 kilogramëve gurë gjysëm të çmuar opali, i cili u konfiskua në vitin 2012 në hotelin “Belvi” në Beçiçi sepse ishte sjellë në mënyrë të paligjshme në Malin e Zi, shkruan Vijesti i Podgoricës.

Opali u konfiskua nga Robert Franjek dhe Antonio Vernon Strelenski, dhe siç u njoftua në atë kohë, u zbulua sepse ata raportuan në polici një nga pronarët e “Belvi”-t, Branko Çupiç, se ai nuk do t’i kthente gurët e depozituar në kasafortën e hotelit.

Në procedurën që pasoi, u përcaktua që opali u soll në Malin e Zi në kundërshtim me rregulloret doganore, ndaju Franjek, Strelenski dhe Çupiç u gjobitën, dhe gurët gjysëm të çmuar u konfiskuan dhe u ruajtën në kasafortën e Bankës Qendrore.

E shndërruar në pronë shtetërore, Administrata e Pronës dhe Kadastrit propozoi të punësojë një gemolog të vlerësuar të çmuar të gurëve të çmuar për të kryer vlerësimin pas së cilës ata do të fillonin procedurën e shitjes së saj.

Matjet përcaktuan se pjesët e opalit peshonin një peshë totale prej 28 kilogramë dhe 172 gramë, dhe guri më i madh peshonte 4.4 kilogramë.

Midis kësaj sasie, ekzistojnë 14 figurina gjysëm të përpunuara në formën e kafshëve me një peshë totale pak më shumë se një kilogram.

Në dy muajt e fundit, Administrata e Pronës kontaktoi disa institute gemologjike, nga të cilët ata morën një propozim për të filluar procedurën e punësimit të një prej vlerësuesve të certifikuar që do të vinte në Malin e Zi dhe të inspektonte dhe vlerësonte këta gurë gjysëm të çmuar. /tesheshi.com/