Saturday, 18 August 2018 | Lajme: 0

Ne e pijmë çdo ditë, por nuk e dimë se kjo shkakton kancerin e gjirit

Një studim i kryer nga hulumtuesja Kaiser Permante ka gjetur se gratë që konsumojnë produkte të qumshtit me yndyrë të plotë kanë gjasa të preken më shpejt nga kanceri i gjirit.

Estrogjeni i hormoneve stimulon rritjen e qelizave të gjirit, duke përfshirë rritjen e qelizave të kancerit të gjirit të hormon-receptor-pozitiv. Estrogjeni krijohet dhe ruhet në qelizat e yndyrës, transmeton portali arbresh.info

Shumë studiues besojnë se prodhimet e qumshtit në SHBA dhe në vendet tjera të Perëndimir kanë nivele të larta të estrogjenit, sepse besohet që shumica e prodhimeve të qumshtit prodhohet nga qumshti i lopëve shtatzënë.

Në këtë studim, hulumtuesit kanë dashur të dinë nëse prodhimet e qumshtit rrisin rrezikun për kancer të gjirit dhe në këto produkte ata kanë përfshirë:

Qumshtin me yndyrë

Pudingu

Akullore

Krem caramel

Tortë

Djathi

Kosi  dhe

Gjalpi

Studiuesit kanë gjetur se gratë që kanë konsumuar më shumë se një herë në ditë produkte të qumshtit me yndyrë janë rrezikuar nga kanceri i gjirit për 64 për qind.

Megjithatë, ata kanë theksuar se edhe shkaktarët tjerë të kësaj sëmundje, si:

Konsumimi i tëpërt i sheqerit

Alkooli

Prirja e duhani dhe

Ushqimi i shpejtë.