Saturday, 23 June 2018 | Lajme: 0

Gruevski për “Dnevnik”: Do të mundohem të formojë qeverinë por jo me çdo çmim

Do të mundohem të formojë qeverinë por jo me çdo çmim. Nëse gjithçka shkon sipas rendit dhe kushtetutës në Maqedoni do duhej të formojë qeverinë, nëse thyhen rregullat gjithçka është e mundëshme, kështu ka thënë në intervistën e tij për “Dnevnik” lideri i VMRO-DPMNE, Nikolla Gruevski pas publikimit të platformës nga partitë shqiptare të cilat kanë vënë kusht për plotësimin e saj për koalicion me partitë maqedonase në qeverinë e ardhëshme.

Ja disa pjesë nga intervista.

Mes partive shqiptare po krijohet një platformë e përbashkët. Po bëhet atmosferë që këtë herë mos bëjnë koalicion me VMRO-DPMNE?

Po, përsëri ajo atmosferë si në të kaluarën dhe tash jepet nga mediat dhe personat që i përkasin financimit nga Instituti i shoqërisë së hapur. Përfshirja e disa politikanëve të jashtëm dhe diplomatëve në storien e njejtë është nga operacioni i kaluar i drejtuar nga një qendër. Megjithatë, vendimi do jetë i yni, i BDI dhe partive tjera, dhe askush nuk do ketë të drejtë të flasë për tjerët ose të sugjerojë ose të bëj presion sepse vendimi është i yni.

Shumë politikan shqiptarë dhe analist theksojnë se elektorati shqiptarë kërkon qeveri të udhëhequr nga LSDM dhe partitë shqiptare?

Në vitin 2008 elektorati maqedonas e në veçanti ai i VMRO-DPMNE nuk dëshironte koalicion mes VMRO-DPMNE dhe BDI, por ajo ndodhi sepse shqiptarët në Maqedoni e zgjodhën BDI-në si parti që do i përfaqësojë në qeveri.

Por, këtë herë edhe mediat shqiptare janë me të njejtin qëndrim?

Po, njejtë edhe në 2008 ndodhi me mediat maqedonase.

Thonë se edhe anëtarësia e BDI nuk dëshiron koalicion me VMRO-DPMNE?

Nuk e di çfarë mendon anëtarësia e BDI por e di si mendonte anëtarësia e VMRO në 2008, deri më 2011 dhe në 2014. Megjithatë, VMRO-DPMNE atëherë vendosi të koalicionojë me BDI sepse ishte e qartë nga zgjedhjet që shumica e qytetarëve shqiptarë deshën BDI-në në qeveri.

%d0%b3%d1%80%d1%83%d1%98%d0%be5-520x291

Nuk ishte ashtu dhe në 2006?

Në vitin 2006 nuk mund të ishte ndryshe sepse ne nuk njiheshim fare, madje kishim të freskëta kujtimet nga konflikti i 2001 kur ishim në dy anë të kundërta. Megjithatë, edhe ne politikanët por edhe më vonë elektorati gjetëm forcë që të kalojmë këto sfida.

Megjithatë, BDI mund të sjellë një vendim ndryshe?

BDI ka të drejtë të merr vendim ndryshe si të dojë ashtu si mundemi dhe ne.

Do të thoni se në të ardhmen nuk do bëni koalicion me ata nëse nuk shkojnë në koalicion me VMRO-DPMNE si parti e cila mori më shumë vota dhe deputetët?

Mendova në mënyrë gjenerale se çdokush mund të merr vendim vet, por nëse doni të përgjigjem në këtë pyetje, do themë. Nëse tani BDI shkon në koalicion me të dytën në vend me të parën kjo do të thotë vendosje e praktikës së re dhe traditë të re në Maqedoni, në të cilën ne do të vendosim më pas por edhe në të ardhmen njejtë.

Çfarë ndodh nëse LSDM-ja tani ofron kushte më të mira për koalicion?

Ai që ka humbur zakonisht ofron kushte më të mira. Përndryshe nuk ka se si të jetë. Në vitin 2008 dhe në vitin 2014 VMRO-DPMNE mund të formonte qeveri pa BDI dhe pa asnjë parti tjetër shqiptare. Pyetja është nëse  do të veprojë sipas parimeve të cilat dje BDI publikisht i mbronte apo do i ndryshojmë. Ne jemi të gatshëm për të dy variantet. Por jo vetëm në këto zgjedhje, por edhe në të ardhmen.

 

Doni të thoni se nëse tani BDI nuk futet në koalicion me VMRO-DPMNE në zgjedhjet e ardhëshme nëse fitoni nuk do i merrni në koalicion?

Në qoftë se VMRO-DPMNE si parti fituese e zgjedhjeve do të manipulohet nga BDI, pa marrë parasyshë aryetë që këtë, të jem i qartë se VMRO-DPMNE do të kthehet me derë të madhe në pushtet edhe atë për dy mandate me rradhë, dhe do jemi pa asnjë kusht për formimin e qeverisë.

Si do qoftë, gjashtë partitë shqiptare, tre parti dhe një koalicion i përbërë nga tri parti kanë dalë me platformë të përbashkët?

Edhe ne si në të kaluarën edhe në të ardhmen do jemi në koalicion me 25 parti me platformë të përbashkët. Në qoftë se duam të luajmë lojra me platforma, nuk ka asnjë problem, kështu do të vazhdojmë prej tani.

Ahmeti ka thënë se për të më e rëndësishme është interesi i shqiptarëve dhe platforma?

Për mua më të rëndësishme janë interesat e maqedonasve dhe gjithë qytetarëve të vendit përfshirë dhe shqiptarët. Besoj se koalicionimi që do bëjnë me LSDM më shumë do i ndihmojë asaj në elektoratin shqiptarë.

Nuk do ju ndihmojë në këtë rast shqiptarëve në Maqedoni?

Shqiptarëve në Maqedoni nuk do ju ndihmojë dygjuhësia në gjithë vendin përfshirë edhe në Delçevë e Berovë, atyre do ju ndihmojnë që në 4 vitet e ardhëshme të hapen 100 ose 150 fabrika të reja dhe punësimi i njerëzve. Nëse fillon të rritet standardi i jetesës, nëse marrin pensione më të larta, paga, subvencione, ndihmë sociale, ndërtim i infrastrukturës së nevojshme, nëse marrin mbështetje për ndërtimin e shtëpive, nëse do të bëhen shumë reforma dhe vendi të shkojë përpara.

gruevski-dnevnik-1

Megjithatë, dygjuhësia në tërë territorin është objektivi i BDI dhe partitë shqiptare dhe ata mund të bëjë gjithçka në fuqinë e tyre për të arritur atë, edhe nëse kjo do të thotë që për të hyrë në një koalicion me LSDM-në për disa kohë, edhe me koston e më pak vende pune?

Dygjuhësia në të gjithë territorin dhe ndarje në kantone nuk mund të realizohet në qoftë se VMRO-DPMNE është kundër kësaj.


Si do të parandaloni këtë, nëse BDI bën një koalicion me LSDM dhe partitë tjera shqiptare?

E dinë në BDI se si.

E pra, na e thoni edhe neve.

Do më kuptoni se disa nga planet tona nuk dua t’i zbuloj.
Disa njerëz nga lidershipi i BDI-së, per shembull, Nevzat Bejta doli hapur kundër një koalicion me VMRO-DPMNE dhe kundër jush, duke thënë se i irritoni, i poshtëroni dhe ofendoni shqiptarët dhe se keni përdorur fjalor kundër shqiptarëve. Ai  tha se nuk ka takuar asnjë shqiptar që i thotë “Po” për pushtetin e Nikolla Gruevskit.

Nuk kemi ofenduar shqiptarët me asgjë, e as më pak i kemi poshtëruar, dhe për këtë kam folur shumë në intervistën emëparshme që këto ditë është publikuar. Nëse dikë kemi irrituar nuk e di, por nëse e kemi  irrituar me diçka, sigurisht nuk ka qënë e qëllimshëme dhe me vetëdije.
Në lidhje me faktin se Bejta nuk ka takuar asnjë shqiptar që i thotë “Po” pushtetit të  Nikolla Gruevskit, nuk mund të komentojë mbi këtë, por unë njoh shumë të tillë që mendojnë dhe analizojnë me kokën e tyre dhe nuk marrin vendim mbi bazë të informacioneve të  publikuara nga mediat shqiptare dhe mercenarëve të Sorosit. Një nga ata shqiptarë është pikërisht Nevzat Bejta.

Në çfarë është treguar Bejta?

Ai ishte pjesë e qeverisë që unë kam drejtuar dhe mund të them se është një nga ata politikanë shqiptarë të cilët kanë folur mirë për mua dhe punën time, jo vetëm në biseda joformale por edhe në seancat qeveritare.  Ka një fjali që shpesh e përsëriste, veçanërisht pasi mandati i tij në qeveri përfundon dhe u bë kryetar komune, se ai ka mësuar shumë nga unë dhe këtë e ka thënë në kuptimin pozitiv të fjalës. Më thoshte se këtë shpesh ua përsërit maqedonasve në Gostivar, sidomos aktivistëve tanë. Më vonë disa prej tyre edhe ma kanë konfirmuar por të mos hyjë në detaje, vetëm do të themë se Bejta nga unë nuk ka dëgjuar dhe nuk ka mësojnë të ofendojë shqiptarët.

Me aq sa më kujtohet, në raundin e parë të zgjedhjeve në Gostivar ai humbi, por në të dytin kur votuesit maqedonas kanë qenë të përfshira ai fitoi. Nga partit maqedonase në Gostivar VMRO-DPMNE gëzon besimin më të madh?

Po, ashtu ishte. Për fat të keq, gjatë vizitës sime të fundit në Gostivar kam vënë re pakënaqësi të madhe me punën e tij në kuadër të maqedonasve, romëve dhe turqëve në Gostivar. Megjithatë, ka ende disa kohë deri në maj për të përmirësuar përshtypjen me projekte reale dhe zgjidhje të problemeve. Jo vetëm ai por dhe kryetarët e komunave të tjera të BDI në çdo zgjedhje kërkojnë mbështetjen jo vetëm të shqiptarëve, por edhe të maqedonasve dhe qytetarëve të tjerë.

Një nga pikat në platformë është puna e PSP. Cili është qendrimi juaj për vazhdimin e mandatit të PSP prej 18 muajsh?

Ne kishim negociatat në verën e vitit 2015. Të katër palët ranë dakord dhe nënshkruam një dispozitë që PSP do të ketë 18 muaj për të hetuar dhe nëse do të ketë prova të hap akuza. Ne e respektuam këtë marrëveshje. Edhe pse në marrëveshje qëndronte se duhet të ketë një prokuror special publik, më vonë se, nën ndikimet e të huajve u interpretua si institucion me 14 prokurorë të tjerë dhe reth 100 punonjës.


Përveç 18 muaj kanë marrë tre muaj e gjysëm kohë shtesë, në periudhën ndërmjet 15 shtatorit dhe 30 dhjetorit 2015, kur ata shpjeguan se kishin nevojë për kohë për të organizuar ekipin, për të marrë një vend të sigurtë për regjistrimet.  Dy muaj më vonë, në shkurt të 2016, pushuan nga ekipi 2 nga 14 prokurorëve me arsyetimin se ata nuk kanë aq shumë punë për kaq shumë prokurorë. Ata e thanë publikisht kështu.

Dhe papritmas, pas një javë apo më shumë, pasi disa faktorë të jashtëm imponuan idenë se duhet të vazhdohet periudha prej 18 muaj për PSP. PSP e cila një muaj më parë njoftoi se nuk kanë aq shumë punë për kaq shumë prokurorë, doli në publik me një histori krejt të  kundërt dhe tha se ata kanë nevojë për zgjatjen e afatit. Duket qartë se Prokuroria punon nën sugjerimin e disa ambasadave dhe është e qartë se dikujt prej jashtë i duhet PSP-ja për vazhdimin e krizës në Maqedoni dhe për ta mbajtur peng i një partie politike në Maqedoni, duke pasur parasysh se janë fokusuar vetëm në një parti, edhe pse pohohej më parë se tërë shteti është përgjuar. Doli se kemi përgjuar vetëm veten tonë. Gjithë këtë e them për të shpjeguar se nuk ka nevoja juridike dhe thelbësore për vazhdimin e 18 muajve të PSP-së, por se faktorët e jashtëm kanë nevojë politike, për shkak të realizimit të disa qëllimeve dhe interesave të tyre të tjera. Ideja për prolongimin e atyre 18 muajve nuk buron prej PSP-së. Këtë e di, nuk e supozoj.

Për shkak të kësaj, ne kemi sjellë një vendim se VMRO-DPMNE-ja nuk do të pajtohet për vazhdimin e afatit të PSP-së dhe këtë e kemi publikuar disa herë. As dy kërkesat të tjera që lidhen me Ligjin për dëshmitarë të mbrojtur dhe për departamentin e gjykatës për rastet PSP-së.
Ne e respektuam marrëveshjen e arritur edhe pse dukej qartë se PSP është një ide që Zaevit i është servuar nga jashtë dhe se ata nuk kanë për qëllim gjithçka të hetohet realisht sepse kanë hetuar prej kohësh çdo gjë, dhe janë të vetëdijshëm se nuk ka prova relevante për ndonjë krim kundër zyrtarëve të VMRO-DPMNE-së, por kanë nevojë ta mbajnë vendin peng për të realizuar qëllime të tjera dhe për të hequr nga pushteti VMRO-DPMNE-në

Vazhdimi i mandatit të PSP dhe vazhdimi i krizës politike nuk është mënyra me të cilën do të arrijnë këto objektiva, përkundrazi gjërat do të ngatrohen akoma më shumë. Maqedonia nuk ka interes për vazhdimin e krizës. Me vazhdimin e mandatit të PSP do të vazhdojë kriza.

Theksoj edhe një herë se ne kemi respektuar marrëveshjen mes katër partitë duke përfshirë këtu dhe marrëveshjen për PSP. Јustifikimet se institucionet nuk janë përgjigjur në përputhje me afatin ligjor  dhe për këtë arsye nuk kanë patur kohë janë të pa pasaktë. Në të kundërtën, shumë prej institucioneve nga frika se do të gabojnë u janë përgjigjur shumë më herët se afateve kohore të përcaktuara me ligj. Gjithashtu, justifikimi se gjatë periudhës së amnistisë kanë ndërprerë punën është i pasaktë, sepse PSP në asnjë moment nuk ndërpreu punën.

Pse jeni kaq i sigurt se kjo është çështja e jo ato që thonë ata?

Diku nga marsi ose prilli i 2016 kur për herë të parë është përmendur se do të kërkohet vazhdim i afatit, kemi ofruar një zgjidhje: nëse me të vërtetë nuk mund të kryejnë punën brenda afatit të parashikuar të rritet numëri i prokurorëve. Por një gjë e tillë nuk u pranua dhe nuk pati asnjë argument se pse nuk pranojnë. Ata nuk kanë nevojë për kohë shtesë për të bërë punë, por kanë nevojë për kohë dhe për PSP që të realizojnë qëllimet e tjera që kanë.

Por, BDI dërgon sinjale se nuk do të bëjë koalicion me një parti që nuk do të mbështesë vazhdimin e mandatit të PSP. PSP është përfshirë edhe në platformën e përbashkët.

Së pari, unë do të mbetem politikisht korrekte, do të përmbahen dhe unë nuk do të them se cili është mendimi për PSP i shumë zyrtarëve të lartë nga BDI të cilët komunikojnë me përfaqësuesit tanë.

Së dyti, në qoftë se BDI nuk dëshiron të hyjë në koalicion me ne, sepse ne nuk e pranojmë vazhdimin e mandatit të PSP-së, dhe e bëjmë këtë me argumente të forta që askush nuk mund t’I hedh poshtë, atëherë unë do të them se ata mund të veprojnë si ata të vendosin. Siç kam thënë më parë, ne nuk do të bëjë koalicion me çdo çmim. Megjithatë, BDI e di se nëse ne jemi në qeveri apo në opozitë, kërkesa për mandatin e PSP-së nuk do të realizohet, sepse sipas Marrëveshjesë ndryshimet nuk mund të bëhet me dy të tretat por me pëlqimin e të katër partive nënshkruese.

 

Atëherë pse BDI këmbëngul për PSP?

-çSepse sipas informatave të mia, që nuk i kam marrë jo nga BDI por nga miq të tjerë të përbashkët, dikush u ushtron presjon. Siç ushtronin presjon ndaj BDI dhe PDSH gjatë negociatave në qershor-korrik 2015 që të na bëjnë të ditur se nëse nuk mbështesim krijimin e PSP-së, njëra do të dal nga qeveria dhe tjetra nuk do të hyjë, në atë moment do të krijohej një situatë e vështirë dhe kriza do të thellohej akoma më shumë. Dolëm në zgjedhjet që askush nuk i kontestoi dhe morrëm legjitimitetin. Ne kemi një fitues të qartë dhe një humbës,  me pozicione të qarta për shumë çështje duke përfshirë edhe PSP.

Atëherë do t’i tregoni personat për të cilët thoni se keni informacione që ushtrojnë presjon ndaj BDI?

Nuk është diçka që duhet ta tregojë unë. Por është e mundur vetë të tregojnë, tani për tani punojnë në fshehtësi.

Unë duhet të them se ju nuk flisni hapur për disa gjëra.

Si një politikan me funksion të tillë flasë shumë hapur. Unë nuk jam as gazetar as analist i lirë apo një politikan i pensionuar. Ato që i them, nga pozita që mbajë tani mund të sjellin probleme dhe pasoja për të gjithë vendin dhe unë duhet të veprojnë me përgjegjësi dhe me saktësi të gjykojë se çfarë dhe kur mund të them, pa shkaktuar probleme për vendin dhe të gjithë në të.

grujo-520x282

Le të kthehemi në platformën e partive shqiptare. Një nga kërkesat është më shumë para për shqiptarët nga buxheti i Maqedonisë, duke pasur parasysh se kontribuojnë më shumë se sa marrin?

Kjo është një temë që është vështirë të shpjegohet në një intervistë të shkurtër. Nevojitet më shumë hapësirë ​​për debat.
Disi ndoshta mund të përcaktohet se kush dhe sa kontribuon në buxhet edhe pse nuk do të jetë e lehtë për të përcaktuar kriteret dhe do të zgjasë shumë kohë. Nëse dikush dëshiron të fillojë një procedurë të tillë unë jam i gatshëm për një gjë të tillë por pastaj të mos ketë pendime kur të dalin rezultatet.

Por të më përgjigjet dikush se si do të llogaritet se për kë shpenzohen para kur  ndërtohet një autostradë nga Gostivari në Kërçovë apo qendër klinike në Shkup, ose kur bëhet fjalë për pajisjet për klinikën në Tetovë etj, sa nga parat shkojnë për maqedonasit, sa për shqiptarët, turqët apo të tjerët. Impianti i trajtimit të ujërave të zeza në Gostivar, pastrimi i kanaleve në rajonin e Pollogut e tje, si do të përcaktohet se është një investim për maqedonasit apo  investim për shqiptarët si do të përcaktohen kriteret. Po çfarë të themi për trenat, autobusët e qytetit të Shkupit, aeroplanët për shuarjen e zjarreve, pastrimin e shtretërve të lumenjve, tubacioneve të reja…. do të ngatërrohemi në llogaritjet pafund dhe debatet.

Por, BDI është nën presion të vazhdueshëm nga opozita shqiptare se shqiptarët në Maqedoni nuk marrin para të mjaftueshme nga buxheti?

Çdo parti shqiptare e opozitës në gjithë këto 25 vjet ka kritikuar partinë shqiptare në pushtet se ka bërë shumë pak për vendet ku jeton shumica shqiptare e popullsisë. Kështu ka qënë këto 25 vjet dhe kështu do të jetë gjithmonë. Një luftë legjitime politike, por a është realitet, është një çështje krejt tjetër. Kjo është një temë për të cilën unë mund të debatojë me të gjithë por kjo kërkon më shumë kohë.

Nga ana tjetër, në një kohë dhe negociata të tilla, vendosja e kushteve të këtij lloji nuk do të jenë gjë tjetër veçse një formë shantazhi politik. Do të jetë njësojë sikur herën tjetër VMRO-DPMNE të fitojë 63 deputetë dhe të shantazhojë partin shqiptare e cila shpreson të hyjë në koalicionin qeverisës të pranojë një buxhet të përshtatura sipas kushteve tona duke përdorur avantazhin me deputetët. Dhe avantazhin që e ke sot nuk mund ta kesh edhe nesër.

Rrethanat do të ndryshojë, por ne, qytetarët dhe partitë do të mbetemi. Ambasadorët do të largohet pas një kohë, partitë në vendet e tyre do të ndryshojë, rrethanat ndërkombëtare janë situata të ndryshueshme. Diplomatët vijnë dhe shkojnë, këtu ne kemi nevojë për të jetuar dhe për të punuar së bashku. Kur merren vendime, duhet të mendohet në afat të gjatë.

grujo-520x276

 

A mund që BDI të kërkojë diçka tjetër? Nga ana tjetër, publiku është dëshmitarë se partitë shqiptare janë vazhdimisht në ofensivë, gjithmonë kanë kërkesa?

Nëse BDI mund të kërkojë diçka tjetër ata mund t’i përgjigjen më mirë kësaj pyetje. Por të jemi të qartë, ne jemi duke folur në këtë intervistë për çështje që BDI ka paraqitur. VMRO-DPMNE ka edhe shumë çështje për të diskutuar me BDI-në 20 ditët e ardhshme. Ne gjithashtu kemi kërkesat tona. Ka shumë çështje që prekin maqedonasit dhe në përgjithësi të gjithë qytetarët, duke përfshirë edhe shqiptarët dhe ne duhet t’i trajtojmë ato së bashku dhe të gjejnë zgjidhje. Ne kemi një listë të gjatë me çështje që duhet t’i diskutojmë me ta. Ne nuk synojmë të diskutojmë vetëm për këto 2-3 gjëra. Ka shumë çështje për të pastruar. Ka pakënaqësi tek maqedonasit që jetojnë në zonat ku kryetarët janë nga BDI apo ku shumica e popullsisë janë shqiptarë dhe pakica janë maqedonas, duke përfshirë edhe zbatimin e Marrëveshjes së Ohrit në ato vende.

Nëse ju formoni qeveri, a keni në plan të ndryshoni dhe freskoni stafin?

Po, planifikoj. Dhe më së shumti në eshalonin e tretë. Duke shkuar nga vendi në vend gjatë fushatës, e kuptova se në shumë vende ekziston një revoltë ndaj kryetarëve. Disa prej tyre kanë qenë në të njëjtin pozicion për një kohë të gjatë dhe filluan të sillen në mënyrë burokratike. Ata humbën pasionin dhe energjinë e tyre. Ka njerëz të tillë edhe në eshalonin e parë dhe të dytë. Ka edhe njerëz me lodhje të dukshme. Ka njerëz që kanë humbur energjinë dhe motivimin e tyre. Ata u bënë përfaqësues administrative pa u përpjekur për të ndihmuar njerëzit, vetëm duke i dhënë përgjigje burokratike dhe administrative. Ata thjesht nuk janë efektiv kur është fjala për të punuar, për të ndihmuar, kreativitetin në punën e përditshme. Ata kanë kapacitetin, njohurit, përvojën, dhe gjithçka është në rregull, por ata nuk kanë entuziazëm, nuk janë të motivuar maksimalisht. Kushdo që nuk luftojnë për suksesin e institucionit që drejton, me të njëjtin entuziazëm, energji sikur luftojnë për kompaninë e tyre private do të thotë se ata kanë arritur kulmin dhe duhet të zëvendësohen me dikë tjetër, i cili ndoshta në fillim do të jetë me më pak përvojë ose me njohuri më të vogëla, por do të ketë gjallëri, motivim, ambicie të fortë. Kjo nevojë për pjesën më të madhe vjen nga vizitat në shumë qytete këtë vit dhe duke folur me shumë njerëz. Ka njerëz që duhet të ndryshohen për zakonet e këqija, gabimet dhe lëshimet në punë, si dhe për të dhënë një shans për të tjerët që presin të tregojnë aftësit. Ky do të jetë një proces i vazhdueshëm, por këtë vit do të ketë një valë të fortë freskimi.

Zoti Gruevski këto ditë lexojmë intervistën tuaj të veçantë në lidhje me Soros. Për herë të parë në të gjithë karrierën tuaj ju keni dhënë një intervistë dedikuar për një person? Pse tani? Ju folët për një njeri i cili për 25 vjet ka qenë duke vepruar nëpërmjet fondacionit të tij në Maqedoni. Është Soros, përveç aktivitetet të vazhdueshme të organizuara nga instituti i tij, i përfshirë në krijimin e krizës politike në vend që ka zgjat për dy vjet e gjysmë?

Përveç aktiviteteve të vazhdueshme të organizuara nga instituti i tij, përmes mediave dhe organizatave OJQ në Maqedoni, përmes të ashtuquajturit revolucion shumë ngjyrash, kuptuam se Soros është i përfshirë thellë dhe personalisht në krizën në Maqedoni. Për këtë qëllim, ai kishte takime dhe biseda me dy Kryeministrave, një udhëheqëse e një vendi që është anëtar i Bashkimit Evropian dhe ai që nuk është. Ne nuk jemi vendi i parë në të cilin ka filluar një operacion i tillë.

Pra, ju jeni duke thënë se ai ishte i përfshirë personalisht në krizën në vend?

Po. Ai është një person i fuqishëm me një ndikim të madh politik.

A vepron vetë ose është instrument i ndojnë shteti ?

Nga informacionet që kemi është se, ai përdor fuqinë dhe ndikimin e tij për të kthyer politikanët në instrumente për realizimin e qëllimeve të tij. Natyrisht shtetet që ai i përfshinë duke ndërhyrë nxjerrin disa dobi dhe në operacione të tilla përmbushin qëllimet e tyre.